Zadužbina Ive Andrića, čuvar djela nobelovca | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Zadužbina Ive Andrića, čuvar djela nobelovca

Izvor: RTS | Datum:02.05.2019.

Na temelju testamentarne volje našeg jedinog nobelovca, 12. marta 1976. godine počela je da radi Zadužbina "Ivo Andrić" u Beogradu.


Književni genije svoju prvu knjigu "Eks Ponto" napisao je 1918. godine. Decenijama kasnije, uspješno opisivanje tema iz istorije svoje zemlje i svog naroda i besprijekorni literarni opisi predodredili su ga za dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1961. godine.

Zadužbina Ive Andrića pruža stručnu i profesionalnu pomoć proučavaocima Andrićevog djela i svima koji su zainteresovani za njegovo stvaralaštvo.

- Ono što je najbitnije jeste da je zadužbina nosilac autorskih prava, ukupnih autorskih prava za domaće i strane izdavače i da godišnje izađe oko 60 izdanja Andrićevih na više jezika. Tako da Zadužbina može preko tih autorskih prava da finansira sve svoje aktivnosti u toku jedne godine, a da sačuva ono što je Andrić ostavio svom narodu - ističe predsjednik UO Zadužbine akademik Miro Vuksanović.

Još od 1982. godine zadužbina izdaje Sveske zadužbine Ive Andrića. Ova publikacija objavljuje sve one neobjavljene rukopise Ive Andrića, kao i kritičke studije o Andrićevoj d,elu, njegovom životu i vremenu u kome je živio.

- Na jednom mjestu u romanu "Na Drini Ćuprija", Andrićev junak Daut Hodža kaže - Svi mi umiremo samo jednom, a veliki ljudi dva puta, onda kada zaista umru i onda kada nestane njihove zadužbine - navela je Žaneta Đukić Perišić iz Zadužbine Ivo Andrić.

U okviru Zadužbine postoji i biblioteka sa dokumentima i knjigama o Andrićevom životu i radu. Rukopisna zaostavština Ive Andrića čuva se u arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: