Gradsko područje Trebinja, od danas, nacionalni spomenik | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Gradsko područje Trebinja, od danas, nacionalni spomenik

Izvor: Radio Sarajevo | Datum:17.05.2019.

Bosna i Hercegovina od danas je bogatija za četiri nova nacionalna spomenika.

Na 29. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održanoj 16. maja predsjedavajući Komisije Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojević donijeli su odluke o proglašenju sljedećih dobara nacionalnim spomenicima BiH:

- Arheološko područje – Nekropola sa stećcima u Humilišanima kod Mostara, Grad Mostar,
- Istorijsko gradsko područje Trebinja, Grad Trebinje,
- Graditeljska cjelina – crkva Sv. Jovana Krstitelja zajedno sa pokretnim naslijeđem i pravoslavnim grobljem u Donjem Vrbnu, Grad Trebinje,
- Spomenik – Husinski rudar (Spomenik rudarima palim u Husinskoj buni i revoluciji), Grad Tuzla.

Na 29. sjednici članovi Komisije su zaključili da se istorijska građevina – Stambeno-poslovni objekat Vakufa Čokadži Sulejmana u Sarajevu, opština Stari Grad, i arheološko područje – Nekropola sa stećcima u Humilišanima kod Mostara, Grad Mostar, uvrste na Listu ugroženih spomenika BiH.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune Odluke o proglašenju mjesta i ostataka – Avdića džamija u Plani, opština Bileća, nacionalnim spomenikom. Prvobitna odluka za ovo dobro odnosila se na zaštitu mjesta i ostataka. Objekat je u međuvremenu u cijelosti rekonstruiran i revitaliziran te se izmjenama i dopunama odluke štiti kao graditeljska cjelina sa novim mjerama zaštite.

Pored toga, na protekloj sjednici usvojena je izmjena i dopuna Odluke o proglašenju istorijskog spomenika – Aškenaski hram u Sarajevu, opšina Stari Grad nacionalnim spomenikom BiH. Izmjena i dopuna odluke odnosi se na pokretno naslijeđe koje je ovom izmjenom uvršteno u predmetnu odluku. Dakle, pored objekta Aškenaskog hrama, štite se i bogoslužbene knjige (dvije Tore) koje su u upotrebi (košer) i čuvaju se u ovom hramu.

Dvadesetdevetoj sjednici su, uz članove Komisije, prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: