KRST NA MORINAMA: Vječni pomen na hercegovačkog junaka Pera Tunguza | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

KRST NA MORINAMA: Vječni pomen na hercegovačkog junaka Pera Tunguza

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodna Hercegovina | Datum:13.09.2015.

Nakon tri godine obnovljen spomenik Peru Tunguzu na brdu Jakomir na Morinama

05Spomenik Peru Tunguzu, brdo Jakomir, Morine, 2015.god.

 „Pero Tunguz slavni i čuveni harambaša iz ustanka “Nevesinjska puška“, zapisan u istoriji, a od nas Nevesinjaca poprilično zaboravljen i zapostavljen. Evo danas, sa ovoga mjesta, u ime Boračke organizacije pokrećem inicijativu za hitnom restauracijom spomenika koji je u jako lošem stanju. Nadam se da će ova inicijativa naići na dobar odziv i da će se brzo realizovati. O kakvom je borcu i patrioti riječ navešću samo podatak da je pored mnoštva junaštva kao dobrovoljac, iako je imao preko sedamdeset godina otišao u Prvi svjetski rat, preživio golgotu povlačenja srpske vojske preko Albanije, učestvovao u bici na Solunskom frontu i poslije toga jedno vrijeme živio u Nikšiću!“, nakon ovih riječi Vojina Gušića , predsjednika Boračke organizacije istočne Hercegovine, i polaganja cvijeća na spomenik delegacije Boračke organizacije, počelo je da se „odmotava klupko“ za obnovu spomenika slavnog harambaše hercegovačkog.

022012.god. Delegacija Boračke organizacije Nevesinje pale svijeće kod spomenika, (s lijeva na desno) Zoran Lojpur, Milan Šiljegović i Vojin Gušić

Objava teksta o inicijativi za obnovu spomenika Milana Šiljegovića, dovela je godinu dana nakon toga, praunuku Pera Tunguza, g-đu Natašu Gligorić na proslavu godišnjice Nevesinjske puške i obilazak Nevesinja, kada je izrazila veliko zadovoljstvo i zahvalnost Vojinu Gušiću i Boračkoj organizaciji na pokretanju inicijative za očuvanje lika i djela njenog pradjeda Pera Tunguza.

032012.god. Delegacija Boračke organizacije Nevesinje polaže cvijeće na spomenik, (s lijeva na desno) Zoran Lojpur, 
Momo Buha i Vojin Gušić

Tri godine nakon toga, u ljeto 2015.god, kada slučajni prolaznik, turista, planinar, stočar… prelazeći preko čuvenih Morina- Hercegovalkog Tibeta, ugleda brdo Jakomir, nemoguće je, a da ga ne privuče prizor koji nosi dosta simbolike i na tren oduzme dah- KRST NA VRH BRDA.

04Brdo Jakomir, Morine, 2015.god.

Ukoliko nije upućen u postojanje spomenika čuvenom harambaši ra doznalost i prizor daju snagu svakome od njih da se popne na sami vrh do spomenika, koji je obnovljen zajedničkim snagama potomaka, Boračke organizacije i opštine Nevesinje .

06Krst na spomeniku Peru Tunguzu, Jakomir, Morine, 2015.god.

– Iako je u neuporedivo boljem stanju , nego ranije, obnova spomenika još nije završena. Planirano je da se postolje završi do kraja i da se obloži kamenim pločama– rekao je za za Slobodnu Hercegovinu Vojin Gušić, ispred Boračke organizacije opštine Nevesinje, koja njeguje, pored ostalog, i tradiciju oslobodilačkih ratova srpskog naroda.
Ostaje nam da pričekamo završetak radova, a do tada… da se zaputimo na Morine, jer je Krst uvijek bio zvijezda vodilja svim junacima Hercegovine, i cijelom našem narodu.

Tekst i fotografije: Jovana Duka / Milan Šiljegović
Izvor: Slobodna Hercegovina


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: