Četvrto KOLO okupilo umjetnike iz desetak zemalja (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Četvrto KOLO okupilo umjetnike iz desetak zemalja (FOTO)

Izvor: RADIO TREBINJE | Foto: Radio Trebinje | Datum:04.06.2019.

Izložbom radova Ljubomira Popadića, akademskog slikara iz Tivta, u Muzeju Hercegovine sinoć je otvorena Četvrta međunarodna likovna kolonija „KOLO 2019“, u organizaciji ove ustanove i Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“.

Ovogodišnji saziv okupio je 26 likovnih umjetnika iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Francuske i Španije, koji će stvarati u inspirativnom ambijentu Muzeja Hercegovine do subote, 8. juna, kada će zajedničkom izložbom predstaviti svoja djela nastala na višednevnom kreativnom druženju.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić kazala je da će zgrada ove ustanove, u kojoj se obično izlažu i čuvaju umjetnička djela, u sedmici pred nama biti i svojevrsni slikarski atelje – mjesto gdje ta djela pred našim očima nastaju, ali i ostaju – kao trajna zadužbina umjetnika našem gradu.

„A u temelju našeg zajedničkoj projekta sa udruženjem likovnih umjetnika istočne Hercegovine počiva želja – da muzej oplemenimo novim umjetničkim djelima i formiramo zbirku savremene umjetnosti“, istakla je Grujić.

Osnivač i selektor kolonije akademski slikar Dražen Milić kazao je da selekcijom svake godine nastoji da kvalitet kolonije podigne na stepenik više.

„Polako, stepenicu po stepenicu, penjemo se na sami vrh umjetničke scene i dižemo kulturu Trebinja na sve viši nivo. Nadam se da će Trebinje, uprkos ovakvom vremenu, inspirisati naše goste da stvaraju dobra djela, kako su to činili umjetnici svih prethodnih godina na našoj koloniji“, istakao je Milić.

Koloniju je u ime pokrovitelja manifestacije otvorio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja Zoran Milošević, istakavši da je „KOLO“ od izuzetne važnosti za grad kulture kakvo je Trebinje.

On je podsjetio da su ovi stvaralački susreti umjetnika utemeljeni na veliki jubilej – 60 godina od osnivanja Gradskog KUD-a „Alat“, te da su za prethodne tri godine okupili skoro 70 akademskih slikara i vajara iz 20 zemalja svijeta, uz 20 umjetnika sa područja istočne Hercegovine.

„Okupljanje velikog broj afirmisanih umjetnika iz raznih krajeva svijeta izvanredna je prilika za promociju savremene likovne scene Trebinja i Hercegovine, preko lokalnih autora, ali i promovisanje Trebinja kao turističke destinacije i grada kulture“, naglasio je Milošević.

Ovogodišnja kolonija otvorena je izložbom slika Ljubomira Popadića, a posjetioce tokom sedmice očekuje i drugi raznovrstan prateći program kolonije – od likovnih izložbi, humanitarne aukcije slika – za liječenje dječaka Matije Darmanovića iz Trebinja, do muzičkih koncerata.

Nostalgično inspirisana iščezlim vremenom i starim motivima Boke, platna akademskog slikara iz Tivta predstavila su trebinjskoj publici ljepotu i poetičnost Mediterana, duševnost i mistiku ovoga podneblja.

Umjetnik kaže da je trebinjski muzej možda i najljepši prostor u kojem je za svojih 30 godina stvaralaštva izlagao.

„Svima je vidljiv Mediteran na mojim slikama, ali mislim da je na njima vidljivo i moje porijeklo – Popadića iz Hercegovine, iz okoline Gacka. I toga ima barem jedna kap, koju zasigurno možete prepoznati na mojim slikama“,  kazao je autor.

U muzičkom dijelu programa nastupio je hor „Tribunija“.

Međunarodna likovna kolonija „KOLO“ i ove godine je u kalendaru manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto, a pokrivitelj je Grad Trebinje.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: