Kosovska bol pretočena u stih | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Kosovska bol pretočena u stih

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:17.09.2015.

U organizacije SPKD “Prosvjeta“, Narodne biblioteke i Udruženja "Ćirilica" sinoć je u Trebinju promovisana knjiga „Kosovo majko“ Novice Đurića, koji je predsjednik Udruženja književnika i Udruženja novinara Crne Gore.

Knjiga pod nazivom „Kosovo, majko“ Novice Đurića je ispovijest pjesnikove majke, razgovor pretočen u stih. Riječ je o poemi u kojoj je, kako kaže Đurić, svaki stih istina za sebe i pjesma za sebe. Prema autorevim riječima bol srpskog naroda jednako, kao u obiman roman može da stane u jedan stih.

„Svaki Srbin mora da napiše pjesmu o Kosovu. Mi kao zavjetnici i djeca Kosova moramo da znamo i pamtimo i nikad ne priznamo da nije naše“, kaže autor.

O knjizi je govorila i pjesnikinja Milica Bakrač.

“Sam naslov knjige upućuju na osobenot. Kosovo je predio koji je pjesnikov duhovni zavičaj a vokativ majko u sebi sadrži i molitvu i sinovljevo obraćanje , pitanje kada i kako i odgovor kuda”, kaže Bakrač koja je govorila Đurićeve stihove.

Promociju knjige organizovali su SPKD „Prosvjeta“ iz Trebinja, Srpsko udruženje „Ćirilica“ i Narodna biblioteka.

U programu su učestvovali i pjesnici Nataša Stanić, Novica Telebak, Radoslav Milošević i Rajko Tanasijević, kao i narodni guslari Rajko Milojević i Jugoslav Ilić.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: