U Šantićevoj drugoj kući predstavljen zanimljiv repertoar proze, poezije i muzike | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Šantićevoj drugoj kući predstavljen zanimljiv repertoar proze, poezije i muzike

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:19.09.2015.
Pod nazivom „Šantićeva druga kuća“ u Gradskoj galeriji u Nevesinju  priređeno je književno– muzičko veče posvećeno velikom hercegovačkom pjesniku. Najveći dio manifestacije „Šantićeve večeri poezije“ održan je u Mostaru, a jedan  segment  je rezervisan za Nevesinje, grad  koji je Šantić  mnogo volio i u kojem je napisao svoje najljepše pjesme.

Opštinski odbor „Prosvjete“ i Radio Nevesinje pripremili su zanimljiv repertoar proze, poezije i muzike, a posjetiocima su se obratili i gosti iz mostarske „Prosvjete“.

Književni dio večeri bio je u znaku promocije zbirke pripovijedaka mr Momčila Golijanina „ Pazi na kojoj si“. To su priče o prošlosti, zaboravljenim legendama i životu na hercegovačkom kršu.

Autor kaže da su zavičaj i izvorni narodni jezik njegova stalna inspiracija.

-        - Moj osnovni cilj je bio da sačuvam od zaborava jezik Hercegovine i Nevesinja – poručio je Golijanin.

Profesorica Danica Đurasović je naglasila da je Golijanin svojim pripovijetkama otvorio davno zabravljena vrata prošlosti i uveo nas u bajkoviti svijet prošlih vremena .

 -  U tim pričama ima ljubavi i mržnje, zavisti i junaštva, ali i seljačkog humora – istakla je Đurasović.

Muzički dio večeri pripremio je kompozitor Goran Duka koji je uz pratnju hora OŠ „Risto Proroković“ interpretirao nekoliko Šantićevih pjesama. Stihove barda hercegovačkog pjesništva govorila je glumica Dragana Matrak.

Publiku u Gradskoj galeriji pozdravili su gosti iz mostarske "Prosvjete": sveštenik Radivoje Krulj i potpredsjednik  Gradskog odbora Ranko Čvoro.

Šantićeve večeri poezije  završavaju se u nedjelju poetsko-muzičko-scenskim programom „ Sa Šantićem oko svijeta“.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: