Najava: Izložba u Muzeju Hercegovine - 'Tri života Sarajevske hagade' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Najava: Izložba u Muzeju Hercegovine - 'Tri života Sarajevske hagade'

Izvor: Muzej Hercegovine/Herceg tv | Datum:15.06.2019.

U Muzeju Hercegovine, u ponedjeljak 17.06. sa početkom u 20.00 časova, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine i Američki kutak Trebinje uz podršku Ambasade SAD-a u BiH, organizuju izložbu „Tri života Sarajevske hagade“.

Izložba rasvjetljava i prati put Sarajevske hagade od srednjovjekovnog Kraljevstva Aragon, preko Italije do Sarajeva gdje je rukopis kupljen od strane Zemaljskog muzeja krajem 19. vijeka. Sastoji se od 21 uokvirene stranice iz Hagade (visokokvalitetne replike u originalnoj veličini), koje su upotpunjene popratnim legendama s objašnjenjima.

Izložbom se ističe ne samo umjetnička i estetska posebnost Sarajevske hagade, specifičnosti koje je izdvajaju unutar brojem skromnog korpusa drugih srednjovjekovnih sefardskih hagada, već i, u širem smislu, njena kulturno-istorijska važnost i uloga knjige u duhovnom životu Jevreja .

Izabrane stranice Sarajevske hagade pružaju uvid u okolnosti i razloge nastanka ovog enigmatičnog jevrejskog rukopisa. Poseban segment izložbe čine dosadašnja izdanja Sarajevske hagade, uključujući prvo iz 1898. godine te posljednje štampano 2018. godine, čiji je izdavač, po prvi put samostalno, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.

Autori izložbe Tri života Sarajevske hagade su dr. Aleksandra Bunčić i dr. Mirsad Sijarić.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: