Bileća: Izvedena predstava 'Biciklistički ustanak u Crnoj Gori' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Bileća: Izvedena predstava 'Biciklistički ustanak u Crnoj Gori'

Izvor: Radio Bileća | Datum:26.06.2019.

Sinoć je u Domu kulture „Jevto Dedijer“ izvedena predstava „Biciklistički ustanak u Crnoj Gori“.

Glumci Velizar Kasalica i Nebojša Vulanović tumačeći likove profesora i vojvode, vođe ustanka govore o odnosu Crnogoraca prema tradiciji i otkrivanju njihovog mentaliteta i mitomanije.

„Za nas je ovo posebno emotivna predstava, pisao je naš veliki prijatelj koji je poginuo prije 22 godine. Nosimo posebno osjećanje koje publika primjeti. I naš Slobodan Milatović, koji je režirao predstavu nas je napustio... koliko je zadovoljstvo igrati na sceni, toliko i nosimo teret da ne iznevjerimo pisca, reditelja i publiku. Tekst je nevjerovatno težak, na prvi pogled je komedija, ali donosi neobičan jezik i odnose među likovima.“ , kaže glumac Nebojša Vulanović.

Predstava je nastala po dramskom tekstu „Muzej biciklističkog ustanka u Crnoj Gori“, Zorana Kopitovića.

„Dramski tekst Kopitovića i njegovo ponovno oživljavanje na sceni, „uz priličnu količinu drskosti, talenta, duha, inteligencije, smisla za parodiju“, govori o „muzeju biciklističkog ustanka u Crnoj gori“ i „vječitom i suštinskom zajedništvu Crnogoraca i bicikla kao autentičnog brdsko – planinskog vozila, uspostavljajući tako primarnu i neophodnu začudnost“.“, napisano je u najavi predstave u pozorištu „Slavija“ Beograd.

Predstava je premijerno izvedena u avgustu 2018. godine i do sada je doživjela 24 izvođenja.

Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: