Arheolozi sa svih strana svijeta oduševljeni bogatom istorijom Hercegovine | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Arheolozi sa svih strana svijeta oduševljeni bogatom istorijom Hercegovine

Izvor: RTRS | Datum:27.06.2019.

Bogato kulturno-istorijsko nasljeđe Hercegovine oduševilo je grupu od petnaestak profesora i studenata arheologije iz nekoliko zemalja svijeta.

U okviru međunarodnog projekta koji se finansira iz Fondacije "Marija Kiri", mjesec dana će trajati istraživanja na dvije lokacije u Dabarskom polju .
Stigli su arheolozi i i istraživači srednjovjekovnog nasljeđa iz Hong Konga, Sjedinjenih Država, Italije, Španije, Slovenije, sa nekoliko uglednih svjetskih univerziteta i akademija. Sa njima rade i arhelolozi i studenti arheologije iz Republike Srpske. Trenutno se istražuju nekropole u Hateljima i Milavićima. Tragovi govore o kontinuitetu od praistorije do srednjeg vijeka.

- Fascinatan je taj kontinuitet o kojem Evropa ne zna, želimo to da predočimo i Evropi i svijetu - rekao je Saša Čaval sa Univerziteta u Redingu.

Sva istraživanja obavljaju se u saradnji sa Republičkim Zavodom za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa. Sumnje da će nešto od arheološkog materijala završiti tamo gdje ne bi trebalo nema, jer će nakon provedenih analiza u Engleskoj i Sloveniji sve biti ustupljeno Muzeju Hercegovine, kažu iz Zavoda.

Arheolozi sa svih strana svijeta oduševljeni su prirodom, ambijentom, a naročito bogatom istorijom ovog kraja.

- Mislim da će ono što ćemo naći biti od zanačaja ne samo za Hercegovinu i Republiku Srpsku, nego za arheološku znanost Evrope i svijeta - istakla je Lucija Grahek iz Instituta za arheologiju iz Ljubljane.

Vrijedna internacionalna ekipa kaže da dobro sarađuju, a veliku zahvalnost duguju opštinama Bileća i Berkovići, i mjesnom stanovništvu koje ima razumijevanja za njihov rad.

Iskopavanjima je prethodilo geofizičko snimanje terena prošle godine, i na osnovu tih nalaza odabrane su lokacije na kojima se očekuju značajna otkrića. Tako bi i ovaj dio naše istorije , trebalo da posatane poznat i široj naučnoj javnosti .

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: