Otvorena izložba 'Zlatne niti ćirilice' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Otvorena izložba 'Zlatne niti ćirilice'

Izvor: Opština Bileća | Datum:28.06.2019.

U organizaciji „Kulturnog centra Bileće“ sinoć je u Galeriji SPKD „Prosvjeta“ otvorena izložba "Zlatne niti ćirilice“.


Izložbu je otvorila Vera Avlijaš, predsjednica beogradskog udruženja "Beo-etno vizija". Ovo Udruženje, koje čine  četiri članice  izradilo je 35  vezova, nadahnutih ćiriličnim slovima iz rukopisnih knjiga srpskog srednjeg vijeka.

  "Otkrili smo da su srpsko rukopisno pismo, rukopisne knjige i vez i te kako povezani i da mnogo veće kulture ne mogu da se pohvale time. Naše su monahinje, vladarke pisale povelju na svili iglom i koncem, a danas imamo i dokaze da se mnogi od tih zapisa vezenih koncem i iglom  čitaju kao poetski zapisi", rekla je Vera Avlijaš.

Predsjednik Upravnog odbora srpskog Udruženja "Ćirilica" Trebinje Vesna Andrić istakla je da je ovo Udruženje jedno od rijetkih čija je svrha postojanja njegovo gašenje.

„Mi vjerujemo da ćemo vratiti ćirilicu u našu svakodnevnicu, i da više neće biti potrebe da se borimo za njen opstanak.“, poručila je Andrićeva.

Izložba je organizovana "u okviru projekta "Kulturno-istorijsko nasljeđe stare Hercegovine".
„Ovaj projekat koji će  u periodu od šest mjeseci biti realizovan u 18 opština Srpske, Srbije i Crne Gore posvećen je očuvanju srpskog jezika i ćirilice. I ovo je pravi način da počnemo sa realizacijom zacrtanih planova.“, kaže predsjednik  Udruženja Kulturni centar Bileće Nebojša Rogan.

Na otvaranju izložbe govorila je i direktor  Narodne biblioteke "Vladimir Gaćinović" u Bileći Irena Dunđer.

 „Činjenica je da je ćirilica prilično zapostavljena, ali je naš zadatak da se borimo za njeno očuvanje. Naša biblioteka organizujući razne radionice i predavanja daje svoj doprinos u očuvanju našeg pisma“, rekla je Irena Dunđer.


Izložba "Zlatne niti ćirilice" za posjetioce će biti otvorena narednih sedam dana.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: