Predstavljena monografija o Mileni Dravić | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Predstavljena monografija o Mileni Dravić

Izvor: SRNA | Datum:06.07.2019.

Monografija "Milena Dravić ili ključ snova" autora Anite Panić iz Beograda promovisana je sinoć u Narodnoj biblioteci Trebinje.

Trebinjci su sa pažnjom pratili promociju monografije koja sadrži zanimljiv dokumentarni materijal, plakate, naslovne strane stranih časopisa, kao i mnogobrojne fotografije iz bogate karijere Dravićeve.

Nije bilo lako prikupiti sve ovo, kaže Panićeva.

"Knjiga ima sedam poglavlja, prvo poglavlje se tiče njene bogate filmske karijere - Milena je snimila 170 filmova. Ona je jedina glumica sa naših prostora koja je dobila nagradu u Kanu za film `Poseban tretman` 1980. godine", rekla je autorka monografije.

Drugi segment knjige posvećen je pozorišnoj karijeri Dravićeve i veliki broj srpskih glumaca u ovoj knjizi govori o divi srpskog glumišta, koja je imala bogatu televizijsku karijeru, a prvi film je snimila baš u Trebinju.

"Ne smijemo zaboraviti da je ona počela 1959. godine u filmu Františeka Čapa `Vrata ostaju otvorena` i upravo u ovom divnom gradu je taj film započeo snimanje. Ona je došla sa mamom jer je bila maloljetna i na snimanju filma je napunila 18 godina i ova godina je značajan jubilej, 60 godina od prve uloge Milene Dravić", istakla je Panićeva.

Mileni Dravić je 2014. godine u Trebinju svečano dodijeljen "Zlatni platan", nagrada za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji.

Tokom promocije prikazan je i video-materijal koji je snimljen prilikom posjeta slavne glumice Trebinju.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: