Bileća: Otvorena prva samostalna izložba slika Sanje Radmilović | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Bileća: Otvorena prva samostalna izložba slika Sanje Radmilović

Izvor: Radio Bileća | Datum:08.07.2019.

„Volimo umjetnost i trudimo se da bježimo u umjetnost kada nam svakodnevica dosadi i optereti nas. Kada kažem bježimo u umjetnost ne mislim samo na slikarstvo. Volim i muziku, literaturu, film... U ovom turbulentnom vremenu i ovom brzom životnom tempu lijepo je naći neko skrovište u kome se osjećate svoji i sigurniji. Za mene je to slikarstvo.“, poručila je Sanja Radmilović koja je sinoć u galeriji „Prosvjete“ priredila prvu samostalnu izložbu slika.

Radmilovićeva je okupila veliki broj ljubitelja umjetnosti, kako iz Bileće tako i cijele Hercegovine. Na 36 slika pokazala je ljepotu našeg kraja i istakla da nije govornik, da je njena profesija više vezana za slušanje drugih ljudi, ali da svako od nas ima potrebu da se izrazi na neki način. 
„Moje slike su medij kroz koji ja sebe predstavljam i otvaram ljudima do kojih mi je stalo i od kojih tražim potvrdu. Sve što radimo u životu nije ništa drugo do dokazivanje i pokušaji da se drugima predstavimo u najboljem svjetlu, u stalnoj želji da budemo prihvaćeni.“, rekla je Sanja Radmilović.

O izloženim slikama govorio je profesor likovne umjetnosti Drago Vučić koji je istakao da je tema hercegovačkog pejzaža koga Sanja na jedan osoben način predstavlja glavna vodilja i preokupacija ove umjetnice. 
„Sanja umije da na svojim slikama istakne specifičnost hercegovačkog podneblja, dočara našu vodu, kamen, drvo ali i sa osjećajem mjere koja čini da je u njenom slikarstvu istraživanje likovnih elemenata uvijek prisutno. Vidimo likovne elemente kojima u slike ugrađuje atmosferu, snagu, čvrstinu i brzinu izraza i ekspresiju boja kojom provocira svakog posmatrača. Na njenim slikama crtež nije primaran ali nas upućuje da doživimo boju. Slike ove umjetnice nam omogućavaju uvid u svijetle i tamne trenutke života. U njenom slikarstvu su sjedinjeni toplina i krhkost sa snagom i hrabrošću protekle iz ljubavi u njoj samoj, a koju ona prenosi na platno i sve nas.“, rekao je profesor Vučić.

U prijatnom razgovoru koji smo nakon izložbe vodili, Sanja Radmilović prisjetila se svojih početaka: „Igrom slučaja upoznala sam se sa pokojnim Batom Iveljom koji je bio veliki čovjek i veliki umjetnik. Nesebično mi je prenosio svoje likovno, a i životno znanje. Prava je sreća imati nekog ko može da vas uvede u jedan potpuno novi i drugačiji svijet. Sigurna sam da bi bio srećan i ponosan da je danas sa nama.“

Sanja Radmilović godinama učestvuje u kolektivnim izložbama, ali se, kaže u ovom trenutku osjetila spremnom da se samostalno predstavi.

„Srećna sam što imam nesebičnu podršku porodice i prijatelja, što zajedno rastemo, nadograđujući i oblikujući jedni druge.“, naglasila je Sanja.

Izložba će za posjetioce biti otvorena do 14.jula, svakog radnog dana u terminu od 19:00 do 21:00 čas.Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: