Josip Pejaković opet pred trebinjskom publikom | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Josip Pejaković opet pred trebinjskom publikom

Datum:20.03.2015.

Bard sarajevskog glumišta Josip Pejaković izveo je večeras pred trebinjskim ljubiteljima pozorišta monodramu „Ućerivanje“, nastavak kultne predstave „Oj živote“, koja je na predratnim scenama eks-jugoslavije doživjela više od 3.000 izvođenja.

pejakovic4Pejaković u monodramskom nastavku, urađenom povodom 40 godina umjetničkog rada, pozorišno oživljava svog bezimenog junaka, ali u drugačijem ambijentu, koji postaje metafora vremena u kojem živimo: u predratnoj kultnoj monodrami on je bio nevin u zatvoru, a u „Ućerivanju“ je pametan u ludnici.

„Ambijent je promijenjen, ali mentaliteti nisu izmijenjani. Kao i ona prva, monodrama je vrlo angažovana: u njoj je puno tragikomike koju smo živjeli u vremenu rata i nakon rata, a završava se najaktuelnijim dešavanjima oko ove naše dnevnopolitičke situacije – svega ovoga što pametan čovjek u ovoj ludnici može da doživi“, rekao je prvak drame sarajevskog Narodnog pozorišta.

Pejaković kaže da je predstava krenula iz „pet prepunih dvorana Narodnog pozorišta u Sarajevu“ da bi potom obišla gotovo cijelu BiH, a „sve sa punim salama i pozivima da se ponovi“. Monodrama je, dodaje, i u Hrvatskoj doživjela dobar prijem publike i pored negativne atmosfere stvorene medijskim nesporazumima, poput onog na temu „kako neko ko je Josip može da se izjašnjava kao Jugosloven“.

„Sve je kulminiralo incidentom da je izvođenje u Zadru i policija morala da obezbjeđuje“, kaže Pejaković najavljujući da bi monodrama uskoro trebalo da bude na turneji i po scenama u Srbiji.

Iako je sa monodramom „Oj živote“, podsjetio je Pejaković, prije rata „četiri puta do krova punio i veliku dvoranu u Trebinju“,večeras je ulaznicu od 7 KM platilo svega pedesetak naših sugrađana.

„Glumci imaju običaj da broje te prazne stolice. Meni one ne smetaju – mogu da igram i po kućama“, rekao je glumac na kraju predstave pozdravljajući malobrojnu trebinjsku publiku.


Izvor: Radio Trebinje


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: