Udruženje Trebinjaca darovalo knjige biblioteci „Jovan Dučić“ u Barajevu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Udruženje Trebinjaca darovalo knjige biblioteci „Jovan Dučić“ u Barajevu

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodana Hercegovina | Datum:27.09.2015.

Udruženje Trebinjaca iz Beograda poklonilo je danas biblioteci „Jovan Dučić“ u Barajevu nekoliko primeraka knjige „Diplomatski spisi Jovana Dučića”, i “Aneksija BiH i srpsko pitanje” koje su štampane u izdanju ovog društva

01Domaćini i gosti: Vladan Nikolić, Dušica Gaković, Božidar M. Gogovac, Violeta Mladenović i Milivoje Miša Rupić 

Nakon Andrićgrada i Trebinja, Udruženje Trebinjaca “Jovan Dučić” u Beogradu nastavilo je misiju promovisanja lika i dela “knjaza od pjesnika”.
Božidar M. Glogovac i Milivoje Miša Rupić posetili su u ime Udruženja Trebinjaca biblioteku u Barajevu i tom prilikom poklonili po pet primeraka knjige „Diplomatski spisi Jovana Dučića”, i “Aneksija BiH i srpsko pitanje” koje su štampane u izdanju ovog društva.

– Misija našeg Udruženja je da popularizuje lik i delo najpoznatijeg Trebinjca Jovana Dučića. On nije bio samo pesnik, već i istaknuti srpski diplomata i štampanjem ovih knjiga želimo da otrgnemo od zaborava ono što je obeležilo njegovu izuzetnu diplomatsku karijeru – rekao je Milivoje Rupić uručujući pored knjiga i promotivni materijal Udruženja Trebinjaca u Beogradu.

Domaćini su ubrzo pronašli i davno štampano prvo izdanje knjige koje se moglo naći na policama ove biblioteke, ali su se veoma obradovali novom dopunjenom izdanju.

U vremenu u kome živimo, a u kome su posebno pogođena tri stuba ovog društva: obrazovanje, kultura i zdravstvo, veoma smo se obradovali poklonima i pažnji koju ste ukazali i ovom posetom – rekao je u ime domaćina Vladan Nikolić, načelnik odeljenja.

On je rekao da će poklonjene knjige osim u Barajevu i Vraniću biti raspoređene i u biblioteku “Laza Kostić” na Čukarici, “Miodrag Bulatović” u Rakovici i “Đura Jakšić” u Železniku.

Dušica Gaković je goste upoznala sa aktivnostima ove biblioteke koja je shodno vremenu i štednji ograničena, ali koja je po svom bogatstvu i obimu naslova koje ima u ponudi ponos opštine Barajevo.

Biblioteka broji 55.000 knjiga i 3.500 članova
Biblioteka u Barajevu od 1991. godine nosi ime „Jovan Dučić“ i posluje kao organizaciona jedinica Biblioteke Grada Beograda. Pored centralnog odelenja u Barajevu, postoji i ogranak biblioteke u Vraniću. Biblioteka raspolaže sa 55.000 knjiga i ukupno broji 3.500 članova. Izuzetno je dobro opremljena najnovijim naslovima. Pored osnovne delatnosti, biblioteka se bavi kulturno-informativnom delatnošću, kao što su književni susreti, predavanja, promocije i izložbe.

U Barajevu radi i književni klub “Jovan Dučić” koji je organizator tradicionalnog festivala rodoljubive poezije, a klub je posebno aktivan u radu sa decom.

Violeta Mladenović je predstavila i ogranak ove biblioteke koji je obnovljen u Vraniću koji sa velikim uspehom okuplja veliki broj najmlađih čitalaca.
Dogovoreno je da će prilikom narednog takmičarskog literarnog konkursa o liku i delu Jovana Dučića učestvovati i deca iz Vranića i Barajeva.
Susret novih prijatelja zaključio je na njemu svojstven način legendarni hercegovački pesnik Božidar Glogovac.

– Čovjek je mjerilo svih stvari. Bogatstvo se mjeri sa dva aršina. Prvi je onaj koliko ima dobrote u čovjeku, a drugi je onaj koliko ima prijatelja. Kako je knjiga najbolji čovjekov prijatelj, bibliotekari spadaju među najbogatije ljudi.  

U želji da pomogne promovisanje biblioteke u Vraniću, Glogovac je ovom prilikom obećao svoje gostovanje u prvoj narednoj aktivnosti koja bude organizovana.

Kako su i sami ljudi od pera Božidar M. Glogovac i Milivoje Rupić poklonili su biblioteci i svoje knjige poezije.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: