Vladika Grigorije osveštao obnovljenu zadužbinu kralja Dragutina | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Vladika Grigorije osveštao obnovljenu zadužbinu kralja Dragutina

Izvor: Novosti | Datum:28.09.2015.

Posle pet vekova iz pepela dignuta svetinja posvećena Svetom Jovanu. Novi hram građen 13 godina

rs-Rogatica--crkva-na-Crkvinam_620x0
U “račvi” Romanije i Devetaka, na Crkvini izgrađena je crkva, na temeljima one koju je u 13. veku podigao kralj Dragutin Nemanjić. Spaljena je 1581. godine, rukama Srbina Ogila, koji je onda primio islamsku veru. Novi hram, građen 13 godina, u subotu je osveštao episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

– Stanovnici šireg lokaliteta Borika sa zaseocima Bavljak, Rađevići, Beheći, Sjeversko i Karaula, koji okružuju Crkvine, vekovima su unazad decu krštavali na temeljima srušene crkve kralja Dragutina, izgrađenu kao poklon bosanskom banu Stjepanu Prvom Kotromaniću za koga je bila udata Jelena Nemanjić, sestra braće Dragutina i Milutina. Da se više ne bi krštavali ispod krošnji vekovnih omorika, pristupili smo izgradnji ovog hrama, posvećenog Svetom Jovanu Krstitelju i, evo, u tome konačno uspeli – kažu za “Novosti” Zoran Kosorić i Dragiša Jovičić, koji su vodili akciju gradnje crkve u Crkvinama.

Pored njih dvojice, nagrade i priznanja za uspešnu realizaciju ovog projekta dobili su Zoran Čarkić, Aleksandra Kapuran, Rajko Ninković, Risto i Goran Marijanović i Radovan Đerić.

U Odboru za izgradnju crkve u Crkvinama, od njenog početka je učestvovao i paroh Dragiša Simić, odnedavno na službi u Čajniču, koga je u subotu u Crkvinama u čin protoreja rukopoložio episkop Grigorije, a u čin đakona rukopoložio Marko Đurić iz Doboja.

rs-Rogatica-Grigorije-na-Crkvi

Svečanosti u Crkvinama prisustvovao je veliki broj vernika iz Rogatice, Višegrada, Sokoca i Han Pijeska. U kulturno-zabavnom programu učestvovao je hor Bogoslovije iz Foče, KUD “Stara Gora” iz Rogatice, guslari sa Romanije, iza kojih, u umeću guslanja, nije izostao ni episkop Grigorije, što je izazvalo oduševljenje prisutnih vernika.


Izvor: Novosti / R. Milović 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: