Bileća: Održano književno veče Tanje Stupar Trifunović | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Bileća: Održano književno veče Tanje Stupar Trifunović

Izvor: Radio Bileća | Datum:19.07.2019.

Govoreći o svojim romanima Tanja Stupar Trifunović bilećkoj publici ostavila je mnogo tema za razmišljanje. Sinoć se kroz pjesme i prozu najviše polemisalo o ženi, njenoj ulozi majke, njenim osjećanjima, položaju u društvu, ali i ženi koja trpi nasilje i ženi kojoj sredina nameće pravila i ne dozvoljava joj da se razvija onako kako ona osjeća da treba. 

Tanja Stupar Trifunović u okviru književne večeri koja je održana u Domu kulture „Jevto Dedijer“ predstavila je romane: ’’Satovi u majčinoj sobi’’ i „Otkako sam kupila labuda“, kao i zbirku pjesama „Razmnožavanje domaćih životnja“. 
Roman „Satovi u majčinoj sobi“ dobitnik je Nagrade Evropske unije za književnost 2016. godine, a bio je i u užem izboru za NIN-ovu nagradu. 
„U ovom romanu bavila sam se majkom kao ženom, kao osobom. Mi majku koncipiramo kao osobu koja brine i pruža ljubav, ali majke su žene sa svojim unutrašnjim životom, radostima, ljubavima, životom koji su živjele i prije nas. Zapitajmo se ko su one izvan uloge koju imaju u našem životu. '', rekla je Tanja Stupar Trifunović. 
U zbirci poezije „Razmnožavanje domaćih životinja“ Tanja ukazuje na težak položaj žene u patrijarhalnom društvu, a i njen posljednji roman „„Otkako sam kupila labuda“, posvećen je ženama.
„Roman govori o dvije žene između kojih vlada generacijski jaz. Jedna je mlada i misli da može da promjeni svijet, druga je starija i pomirena sa stvarnošću. One dolaze iz „nefunkcionalnih“ porodica i jedna drugoj su ogledalo, odnosno vlastita refleksija“, istakla je autorka.
Tanja Trifunović prisjetila se i svojih početaka i govorila da je još kao tinejdžerka maštala kako će jednoga dana napisati roman. Godinama je pisala samo pjesme i stekla manir da se kroz njih izražava, a onda je počela da stvara roman i prepustila se svom načinu pisanja. Govoreći o kulturi i književnosti Tanja je uputila i savjete mladim autorima: „Iskrenost je najvažnija, ne da iznosimo i prepričavamo svoj život, nego da iskrenim pogledom posmatramo svijet oko sebe. Nisam pristalica knjiga koje nose samo jednu poruku, one moraju da sukobe nekoliko stavova i da imaju više slojeva stvarnosti. Svaki početak je težak, jer se najteže dokazivati među onima koji vas najbolje poznaju. '', poručila je autorka koja je zastupljena u više antologija i izbora iz poezije i proze, u zemlji i inostranstvu
Promociju u Bileći organizovali su Društvo za očuvanje Narodne biblioteke "Liber" i Narodna biblioteka "Vladimir Gaćinović" u Bileći. Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: