PROFESIONALAC iz Visokog otvorio 62. Festival festivala | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

PROFESIONALAC iz Visokog otvorio 62. Festival festivala

Izvor: Radio Trebinje | Datum:21.07.2019.

U Trebinju je sinoć počeo 62. Festival festivala, smotra najboljih ostvarenja amaterske pozorišne produkcije regiona, a prve takmičarske večeri festivalskoj publici predstavio se ansambl Teatra „Total“ iz Visokog predstavom „Profesionalac“.

Režiju potpisuju Jesenko Muzaferija i ansambl, u čijem se čitanju kultni dramski tekst Dušana Kovačevića zaoštrava u priču „o buđenju ljudskosti“, nakon što susret dvojice antagonista, čuvara režima i njegovog dugogodišnjeg „službenog slučaja“, preraste u suočavanja sa vlastitim, jednako unesrećenim i promašenim životima.
Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je Faiku Hasanbegoviću, za ulogu Luke Labana.

Festival je svečano otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, poželjevši dobrodošlicu pozorišnim amaterima iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

„Drago mi je što godinama na ovaj način komuniciramo i što gradimo mostove čiju čvrstinu, valjanost i dug vijek može da garantuje – samo kultura. U našem životu se pokazuje da svi javni projekti, ukoliko nisu praćeni kulturnim doticajima, niti su izvjesni niti mnogo donose“, poručio je Ćurić.
U tom smislu, dodao je Ćurić, Festival festivala nije samo „ogledalo onoga što se dešava u dramskom amaterizmu regiona“.

„To je istovremeno i prilika da vidimo dokle smo došli i gdje se svi nalazimo kada su u pitanju kulturne ideje, osnovni smjerovi ovih kretanja, gdje su najveći izazovi a gdje najviše dileme“, kazao je Ćurić.

U okviru pratećeg programa festivala, prethodno je u Galeriji Kulturnog centra otvorena izložba fotografija i dokumenata povodom 150 godina Narodnog pozorišta Beograd.
Drugi dan festivala rezervisan je za predstavnike Sjeverne Makedonije – Teatar „KUNSTWERSTATT“ iz Skoplja, koji će izvesti predstavu „Nemam kade da se vratam“, po tekstu Miloša Andonovskog, a u režiji Denija Stojanova.

Sve predstave igraju se u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje, sa početkom u 20 časova i 30 minuta.Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: