ANARHISTA iz Crvenke ispraćen ovacijama (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

ANARHISTA iz Crvenke ispraćen ovacijama (FOTO)

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Jovan Vidaković | Datum:26.07.2019.

Pretposljednje večeri Festivala festivala na sceni Kulturnog centra nastupilo je Pozorište „Stevan Sremac“ iz Crvenke, ostvarenjem „Slučajna smrt jednog anarhiste“, po tekstu Darija Foa, a u režiji Igora Pavlovića.

Na sceni oživljena inventivnim rješenjima reditelja, posebno na planu scenografije, te glumačkim bravurama ansambla – popularna farsa italijanskog nobelovca, koja raskrinkava zlo oličeno u lažima i nasilju državnog aparata, u izvođenju amatera iz Crvenke pobrala je ovacije festivalske publike.

Predstava Pozorišta „Stevan Sremac“ u Trebinje je stigla kao najbolje ostvarenje ovogodišnjeg, 61. Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije.

Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je Cvijeti Jovanović Mučalica, za ulogu Ludaka.

U galeriji Kulturnog centra, u okviru pratećeg programa festivala, priređena je promocija izdanja Srpskog narodnog pozorišta i Sterijinog pozorja.

Posljednja veče 62. Festivala festivala rezervisana je za predstavnike grada domaćina – ansambl Gradskog pozorišta Trebinje, koje izvesti predstavu „Jedan sluga a dva gospodara“.

Demarkovu adaptaciju predloška Karla Goldonija režirao je Željko Milošević.

Sve predstave Festivala festivala igraju se u pozorištu Kulturnog centra sa početkom u 20 časova i 30 minuta.

U okviru pratećeg programa festivala, u Kulturnom centru od 19 časova biće predstavljena monografija o 30 godina rada Dramskog odsjeka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, autora profesora emeritusa Svetozara Rapajića, koja je u pripremi.

Iste večeri tročlani stručni žiri – u sastavu reditelj Miroslav Benka, reditelj Dimitrije Jovanović i dramski pisac Željko Hubač, donijeće odluke o najboljima na 62. smotri amaterskih pozorišta regiona, koji će biti nagrađeni „Zlatnim maskama“ u deset kategorija te festivalskim diplomama za zapažene umjetničke rezultate u kategorijama koje nisu predviđene za „Zlatnu masku“. Najbolju predstavu, po svom izboru, proglasiće i žiri publike.

U programu uoči proglašenja najboljih i svečanog zatvaranja, u galeriji Kulturnog centra biće priređena izložba fotografija članova Foto-kino kluba Trebinje, nastalih na predstavama ovogodišnjeg festivala. Otvaranje 4. izložbe „Festival u objektivu“ zakazano je u 22:45.

Dok se budu čekale odluke žirija, u pozorištu Kulturnog centra od 23 časa biće izvedena i predstava „Audicija“ po tekstu Aleksandra Galina, u kojoj će svoje kreacije predstaviti studenati II godine glume Fakulteta umetnosti Univerziteta Priština/Kosovska Mitrovica, u klasi prof. Dejana Cicmilovića.

Opširnije o festivalskim dešavanjima možete pratiti na straniciFESTIVAL FESTIVALA 2019, kao i u programu Radio Trebinja – u emisiji „Festivalska hronika“, svakodnevno, od 17 časova.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: