Narodna biblioteka: Promocija knjiga 'Gospar Mato Gracić' i 'Pucanj u prazno' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Narodna biblioteka: Promocija knjiga 'Gospar Mato Gracić' i 'Pucanj u prazno'

Izvor: HERCEG TV | Datum:29.07.2019.

U organizaciji Narodne biblioteke i Udruženja JVuO Trebinje sutra će biti održana promocija knjiga „Gospar Mato Gracić“, autora Predraga Savića i Saše Nedeljkovića i reprint izdanja „Pucanj u prazno“, Džaspara Rutama, u izdanju izdavačke kuće „Narodna prosveta“ iz Beograda.

Knjiga „Gospar Mato“ je istraživački poduhvat istoričara Saše Nedeljkovića i Predraga Savića, koji je zapravo odgovor svima onima, a nažalost ima ih i među Srbima, koji pokušavaju da ospore ili minimizraju postojanje Srba rimokatolika. Njihovo pogrešno mišljenje je da katolici nisu mogli da budu Srbi, jer nisu pravoslavne vjere.

Na najupečaljiviji način autori pokazuju i dokazuju na slučaju dr Mate Gracića, i drugih dubrovačkih Srba koliko je bio jak kulturno-politički srspkorimokatolički pokret sa prepoznatljivim nacionalnim utemeljenjima i izuzetne intelektualne snage s kraja 19. i početka 20. vijeka sve do ustaške tvorevine NDH, koja ga je zbrisala sa lica zemlje. Da nevolja bude veća, komunisti su ove čestite ljude, a među njima je bio i dr Gracić posmrtno proglasili narodnim neprijateljima, a njihove porodice ostale su bez imovine i osnovnih građanskih prava.

Fototipsko izdanje knjige „Pucanj u prazno“ Džaspara Rutama je svedočanstvo ovog engleskog obaveštajca, koji je tokom 1943. i 1944. godine boravio u štabovima četničkih komandanata i lično upoznao Dražu Mihailovića, o prirodi i ulozi četničkog pokreta tokom Drugog svjetskog rata. Knjiga je objavljena neposredno poslije rata 1946. godine i na autentičan i objektivan način daje čitaocima odgovore na ključna pitanja kao što su da li su četnici sarađivali sa nacistima i zašto su tokom rata u velikoj mjeri bili pasivni. Predgovor za ovu knjugu napisao je Predrag Savić, a njeno izdavanje pomogli su Srbi koji žive i rade u Londonu, među kojima je i fudbaler Luka Milivojević, kapiten engleskog premijerligaša Luka Milivojević.

Početak je u 20 časova u prostorijama Narodne biblioteke Trebinje.




Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: