I u Banatu, Hercegovina se nosi u srcu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

I u Banatu, Hercegovina se nosi u srcu

Izvor: RTRS | Datum:29.07.2019.

U Trebinju je prikazan dokumentarni film "Hercegovci put Banata", autorke Jelene Milićević. Film govori o kolonizaciji Hercegovaca u Banat, a zasnovan je na prikupljenom arhivskom materijalu, istorijskim činjenicama i novinskim člancima.


Film prikazuje autentična svjedočenja kolonista, koji su 1945. godine krenuli iz krševitog zavičaja put Banata, njihovo privikavanje na život u ravnici daleko od Hercegovine.

- Dokumentarni film je potkovan činjenicama. Priče kolonista koji su još uvijek živi kako su poslije rata kretali put Banata, vozovima kamiona, snalazili se o preprekama i privikavanju na život u Banatu - ističe Mićo Babić, predsjednik Upravnog odbora grupe "Ercegovina".

Prva generacija kolonista teško se privikavala na sve novo i drugačije, zauvijek žaleći za Hercegovinom. Ljubav prema zavičaju prenijeli su i na svoje potomke, pa druga i treća generacija, iako rođeni u vojvođanskoj ravnici, njeguju hercegovačku tradiciju i običaje. Okupljeni u društvu "Ercegovina" nastoje da se kultura, jezik, ali ni tradicionalna kuhinja ne zaborave.

- Omladina i podmladak se brinu o očuvanju tradicije i naše mile Herecgovine koja nam je u srcu iako smo većinom rođeni u Zrenjaninu, ali korjeni su korjeni. Pokušavamo da zadržimo i govor, jer je Sečanj tipično herecgovačko selo, nije miješano i pokušavamo da ga zadržimo i dalje - dodao je Babić.

Mirjana Dangubić, predsjednica pjevačke izvorne grupe "Ercegovina" pričala je o motivima jedne predstave.

- Prikazali smo jednu herecgovačku prosidbu mlade. U Sečnju su kolonisti i naše običaje čuvali smo sve ovo vrijeme i kroz ovo društvo pokušavamo da očuvamo tradiciju i pokažemo je kroz naš rad - ističe Mirjana Dangubić.

Nakon projekcije filma Hercegovci iz Banata izveli su prikaz hercegovačkog sijela. Izvorna pjesma uz gusle i autentičan govor, dokaz su da i nakon 70 godina u Vojvodini "živi" Hercegovina.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: