Savremena likovna scena Srbije predstavljena trebinjskoj publici | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Savremena likovna scena Srbije predstavljena trebinjskoj publici

Izvor: Radio Trebinje | Datum:03.08.2019.

U galeriji Muzeja Hercegovine večeras je otvorena „Prolećna izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije“.

Ljiljana Mićović, slikar iz Beograda i član Upravnog odbora ULUS-a, napominje da se jedna od najstarijih izložbenih manifestacija u Srbiji ove godine održava u svjetlu dva jubileja – devedeset godina od prve „Prolećne izložbe“ i sto godina Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Galerijski prostor trebinjskog muzeja, dodaje ona, nedovoljan je da bi se u njemu predstavili svi radovi, zbog čega je „Prolećna izložba“ za gostovanje u našem gradu svedena na izbor koji reprezentuje različita umjetnička promišljanja i koncepcije.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić kazala je da već treću godinu ova ustanova „Prolećnom izložbom ULUS-a“ trebinjskoj publici predstavlja savremenu likovnu scenu Srbije.

„Smatramo da je to vrlo značajno i za našu savremenu likovnu scenu – jer je ovo prilika da se i naši umjetnici, a naročito jer Trebinje ima i svoju likovnu akademiju – upoznaju sa dostignućima u umjetničkoj produkciji Srbije“, ističe Grujićeva.

Za izložbu je ove godine svoje radove prijavilo više od 170 umjetnika, a njena posebnost su nagrade koje se po tradiciji dodjeljuju za najbolje radove u četiri likovna medija.

Nagrada za slikarstvo „Zlatna paleta“ ove godine pripala je Ervinu Ćatoviću, za skulpturu „Zlatno dleto“ Vukašinu Miloviću, nagrada za grafiku „Zlatna igla“ Lidiji Atanasijević, a za proširene medije Radomiru Kneževiću.

Već tradicionalna „Prolećna izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije“ dio je programa Trebinjskog kulturnog ljeta.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: