Sergej – kao sin svih Ljubinjaca! | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Sergej – kao sin svih Ljubinjaca!

Izvor: Radio Trebinje | Datum:05.08.2019.

U prisustvu velikog broja Ljubinjaca, kako onih iz zavičaja tako i onih  sa raznih strana svijeta, sinoć su  u gradskom parku održani Šesti Sergejevi susreti, posvećeni ljubinjskom pjesniku i kulturnom aktivisti Sergeju  Ćuku (1967 – 2014) – čiji je i spomenik u pomenutom parku.

Kroz stihove i pjesme Sergeja su se još jednom sjetili nekadašnji njegovi prijatelji i saradnici – pjesnici Vukašin Lugonja iz Beograda, Đorđe Dabarčić iz Gacka, Anželika Nikolina Kučinar  iz Nevesinja, Dragan Kundačina iz Berkovića, guslar Dragan Pecelj, članovi Folklornog društva „Ljubinje“, pjevačke grupe „Ljubinjski zvuci“ i bivši glumci iz Pozorišta mladih „Gimnazijalac“…

– Imao sam sreću da budem od pomoći kolegi Ratomiru Ćuku kad je priređivao monografiju povodom  pedesetog rođendana mog sabrata i pjesnika Sergeja Ćuka. I tad sam, pamtim, kazao da je slovenački književnik Ivan Cankar rekao kako je romanom „Na klancu“ podigao veličanstven spomenik majci. Ratomir Ćuk je monografijom podigao veličanstven spomenik svom sinu Sergeju. I te zasluge je Sregej sa tri obajvljene zbirke (gdje sam mu ja bio glavni  recenzent druge knjige) i zaslužio…Što se večerašnjeg nastupa tiče, podsjetiću vas da sam prije petnaestak godina prvi put govorio svoje stihove u Ljubinju, pa i tad, kao i večerass, uvjerio sam se da ljubinjska publika prima poeziju kao nešto veličanstveno i lijepo. I zato ovo večeras može da posluži kao primjer i našim mnogo većim gradovima – rekao nam je nakon sinoćnje manifestacije Đorđe  Dabarčić, pjesnik i književni kritičar iz Gacka, dodajući da ga je posebno impresioniralo to što je u gradu pod Radovinjom stekao ustisak da Ljubinjci Sergeja doživljavaju kao sina svih Ljubinjaca.

Organizator Šestih Sergejevih susreta bila je ljubinjska Narodna biblioteka.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: