U Gradskoj galeriji u Nevesinju otvorena izližba 'Nevesinjska olimpijada za UNESKO' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Gradskoj galeriji u Nevesinju otvorena izližba 'Nevesinjska olimpijada za UNESKO'

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:06.08.2019.

U Gradskoj galeriji u Nevesinju sinoć je otvorena izložba fotografija „Nevesinjska olimpijada za UNESKO“ i prikazan dokumentarni film o istorijatu narodnih saborovanja na Bratačkom lugu.

Izložba i film urađeni su za potrebe kandidature Nevesinjske olimpijade za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Nominaciju je predložilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a dokumentaciju je pripremio Muzej Hercegovine u saradnji sa Opštinom Nevesinje, Opštinskom turističkom organizacijom, Radio Nevesinjem i Info centrom.

Izložbu „Nevesinjska olimpijada za UNESKO“ čine panoi na kojima je predstavljen istorijat manifestacije pripremljen na osnovu arhivske građe, novinskih tekstova i starih fotografija.

Dokumentarni film sa eksluzivnim video materijalima i fotodokumentacijom svjedoči o vijek i po dugoj tradiciji viteških nadmetanja u Nevesinju.

Otvarajući izložbu načelnik opštine Milenko Avdalović naglasio je da je Nevesinjska olimpijada jedinstvena manifestacija u regionu koja omogućava svim učesnicima, bez obzira na zanimanje, uzrast, pol, rasu, bilo da se radi o profesionalcima ili amterima, da se takmiče i viteški nadmeću.

̶ Upravo su ti olimpijci svojim entuzijazmom, sportskim podvizima i viteškim držanjem doprinijeli da se daleko čuje za naš grad i Nevesinjsku olimpijadu  ̶  istakao je Avdalović.

On je naglasio da će opština Nevesinje zajedno sa Vladom Republike Srpske i Muzejom Hercegovine učiniti sve što može kako bi Nevesinjska olimpijada postala dio svjetske baštine.

Viši kustos Božana Đuzelović je istakla da je Muzej Hercegovine prepoznao Nevesinjsku olimpijadu kao važan događaj koji njeguje tradiciju, kulturu i narodne igre i da već nekoliko godina radi na projektu pripreme nominacije za UNESKO- vu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Ona je izrazila nadu da će ova manifestacija uskoro i zvanično postati svjetsko dobro.

̶ Po kontinitetu, sadržaju i organizaciji Nevesinjska olimpijada je već odavno dio evropske baštine i sada nam preostaje da je dalje razvijamo i promovišemo na najbolji način ̶ istakla je Đuzelović.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i legendarni olimpijac 81- godišnji Savo Kovačević iz Gacka koji je sa svojim grlom Miško osamdesetih godina prošlog vijeka osam puta trijumfovao na konjičkim trkama koje se priređuju u okviru Nevesinjske olimpijade.

U kratkom muzičkom programu koji je priređen u Gradskoj galeriji učestvovala je etno grupa „Sveti Dimitrije“ i učenici Muzičke škole „Sveti Roman Melod“.

Nevesinjska olimpijada je najveći narodni sabor tradicije i viteštva u Hercegovini. Konjske trke, neobične sportske discipline, viteška nadmetanja profesionalaca i amatera i narodni običaji dio su raznovrsnog programa koji svake dočeka hiljade posjetilaca koji samo za ovu priliku navrate u slobodarsku hercegovačku varošicu. Viteški duh, čast i dostojanstvo Nevesinjci su duboko urezali u svoju tradicionalnu svetkovinu. Bogato kulturno nasljeđe i stare sportove uspješno čuvaju od zaborava, istovremeno dajući ovoj manifestaciji moderne tonove i savremene vidike.

 



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: