Promocija knjige 'Žena koja je vjerovala da je Marija Magdalena' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Promocija knjige 'Žena koja je vjerovala da je Marija Magdalena'

Izvor: Muzej Hercegovine | Datum:08.08.2019.

Promocija knjige „Žena koja je vjerovala da je Marija Magdalena“, autora prof. dr Emila Vlajkija, biće održana u Muzeju Hercegovine u Trebinju, u petak 9. avgusta, sa početkom u 20.30 časova.

Glavna ličnost ovog naučnofantastičnog romana je Tilda Koen, koja za sebe tvrdi da je reinkarnacija Marije Magdalene, poslata Božjom voljom u 21. vijek da nastavi Hristovo djelo. Prema riječima glavne junakinje, Bog je shvatio da su „muškarci nesposobni da oslobode ljudski rod od grijeha, da Isusova uzvišena žrtva nije donijela željeni rezultat i da jedino žene tu misiju mogu ispuniti...“ Humaniji svijet, prema Tildi, bio bi onaj u kojem je muškarcima oduzeta politička vlast, a uspostavljena vladavina žena. Genetički inženjering omogućio bi oplodnju žena bez ikakvog učešća muškaraca. Ostali glavni nosioci radnje romana: univerzitetski profesor, njegova supruga Ana i kćerka Majra, primjer su propasti porodice, koja se sukobljava sa matrijarhatom 21. vijeka, tragičnog kraja humanih i poštenih, ali nesposobnih da shvate smisao i važnost društvene promjene.

Iako po koncepciji čista fikcija, pisanju djela prethodila su obimna istraživanja pisca Emila Vlajkija iz različitih oblasti društvenih i prirodnih nauka, mitologije, poezije, aforistike... Svoja saznanja, Emil Vlajki temelji na novozavjetnim i apokrifnim jevanđeljima, literaturi o Mariji Magdaleni, o prebiblijskom matrijarhatu, o Amazonkama, feminizmu, o dostignućima i budućim dostignućima genetike i genetičkog inženjeringa, vještačke oplodnje, ...

Odlomak iz „Reč autora“ romana

„Žene definitivno mogu živjeti bez muškaraca, mogu, bez njih, imati djecu, i sposobnije su rukovoditi društvom. Iznad svega su one te koje rađaju djecu, a muškarci preko svoje agresivnosti, ratova, razaranja, genocida, masakra i slično tu djecu ubijaju! Za mene se postavilo pitanje: Kako je moguće otkloniti opasnost samouništenja ljudskog roda, te ujedno zadržati osnovnu podjelu čovječanstva na muškarce i žene? I onda sam shvatio, gore pomenuto, moguće rješenje. Sve može ostati isto kao i sada, samo muškarcima jednostavno oduzeti političku vlast, koju moraju imati žene, i sve će biti mnogo bolje.“

Profesor i književnik Emil Vlajki, rođen je 1942. godine u Rusu u Bugarskoj. Osnovne studije završio je na dva fakulteta u Zagrebu: Ekonomski fakultet i Fakultet političkih nauka. Magistrirao je i doktorirao na Sorboni, na univerzitetu u Parizu. Sa 28 godina bio je najmlađi doktor nauka u bivšoj Jugoslaviji . Kao docent radio je na Novinarskom fakultetu u Sarajevu od 1972. godine, a 1986. godine dobija zvanje redovnog profesora. Kao gostujući profesor držao je predavanja na svjetskim univerzitetima (Yale, New Haven, Lovain, Otawa,...). Od 1993-2005. živio je i radio u u Kanadi i Francuskoj, nakon čega počinje da predaje na Fakultetu političkih nauka u Istočnom Sarajevu. Bio je potpredsjednik Republike Srpske. Profesor emeritus je na Fakultetu političkih nauka, Univezitet u Banjaluci. Pored djela filozofsko-političke esejistike, ima dvije zbirke pjesama i pet romana, među kojima su: „Druga Judina izdaja“, „Četnikuša“ i „Smrt u Jeruzalemu“.

Na promociji knjige, pored autora govoriće i jedan od recenzenata knjige, prof. dr Saša Knežević, književnik i profesor na odsjeku za Srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Potpredsjednik je Društva nastavnika srpskog jezika i književnosti Republike Srpske. Autor je četrdeset naučnih radova, petnaest prikaza knjiga, i naučne studije: „Višnjićev pjesnički spomenik revoluciji“ , drame: „Kad oblaci jedu ljude“ , romana: “Jadni moj Marko”, “Otkud pamet onom ko je nema”, i „U sjećanju na zaborav“.

Dobro došli!Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: