Bileća: Održano književno veče Gojka Đoga i Vesne Kapor | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Bileća: Održano književno veče Gojka Đoga i Vesne Kapor

Izvor: Narodna biblioteka "Vladimir Gaćinović" | Datum:09.08.2019.

U organizaciji Narodne biblioteke „Vladimir Gaćinović“ sinoć je u Domu kulture „Jevto Dedijer“ u Bileći održano književno veče Gojka Đoga i Vesne Kapor. Na veoma zanimljiv način kroz razgovor sa direktorkom Biblioteke Irenom Dunđer oni su predstavili svoje stvaralaštvo. Na posebno lijep prijem publike naišlo je njihovo kazivanje odlomaka i odabranih djela za koje su dobili prestižne književne nagrade.

Gojko Đogo, srpski književnik, pesnik i esejista, rođen je u Hercegovini.  Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i član Srpskog PEN-a. Objavio je knjige pesama: Tuga pingvina (1967), Modrica (1974), Kukuta (1977), Vunena vremena (1981), Izabrane i nove pesme (1986), Crno runo (2002), Vunena vremena sa Optužnicom i Odbranom na sudu(2005), Kukutin vrt, izabrane i nove pesme (2009), Vunena vremena, proces i komentari, 1-2 (2011), Grana od oblaka (izabrane i nove pesme) (2014), knjigu eseja Poezija kao apokrif (2008) i knjigu beseda i intervjua Put uz put (2017).
Dela Gojka Đoga u četiri knjige (Poezija, Eseji, Poputbina, Odbrana poezije) objavio je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva 2006.
Pesme i eseji prevedeni su mu na petnaestak jezika, a knjige pesama na rumunskom i makedonskom jeziku.

Vesna Kapor rođena je u Nevesinju. Objavila roman Tri samoće ili mjesto nedovršenih stvari  i zbirku priča Po sećanju se hoda kao po mesečini,  kratku prozu Kao što i vama želim  te zbirku priča Venac za oca. Radi u studentskom kulturnom centru u Beogradu kao urednik književnog programa. Proza Vesne Kapor prevedena je na ruski, makedonski i mađarski jezik. Književnu kritiku i kolumne objavljivala u svim našim važnijim časopisima.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: