Najava: Izložba povodom 110 godina od rođenja slikarke Milene Šotra Gaćinović | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Najava: Izložba povodom 110 godina od rođenja slikarke Milene Šotra Gaćinović

Izvor: Muzej Hercegovine | Datum:16.08.2019.

 U nedjelju 18. avgusta u 20.30 časova, u okviru proslavljanja Preobraženja Gospodnjeg, slave Grada Trebinja, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe slika Milena Šotra Gaćinović – izložba povodom 110 godina od rođenja slikarke. Na izložbi će biti zastupljene slike Milene Šotre Gaćinović (1909-2003) iz fundusa Galerije „Josip Bepo Benković“ iz Herceg-Novog,Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine iz Sarajeva i Muzeja Hercegovine u Trebinju koji čuva najveći broj umjetničkih djela ove znamenite slikarke. Takođe će na izložbi biti predstavljeni skenirani kostimografski crteži i skice Milene Šotre Gaćinović iz zbirke Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i slikarski pribor umjetnice koji se čuva u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

     Milena Šotra Gaćinović rođena je 1909. godine u Pješivcu kod Stoca, u darovitoj hercegovačkoj porodici. S nepunih šesnaest godina, roditelji su Milenu udali za Vojislava Gaćinovića, potonjeg sveštenika, s kojim odlazi u Ameriku ubrzo nakon udaje. Milena je pisala za mnoge iseljeničke novine, osnovala je školu maternjeg jezika i istorije, rukovodila je horovima, radila je na osnivanju naprednih društava, držala je govore, sarađivala je sa istaknutim revolucionarima, organizovala ljude, sakupljala pomoć za partizane. Radila je crteže, ilustracije, opreme knjiga, čestitke, plakate i druge vrste materijala potrebnih za propagandne aktivnosti radničkog pokreta. Između dva rata, slikarstvo je učila kod Petra Dobrovića u Beogradu, Andre Lota u Parizu i Aleksandra Arhipenka u Njujorku. Umjetničko školovanje i život u Americi prekida 1947. godine, zbog povratka u oslobođeni Beograd, gdje se aktivno uključuje u društvenopolitički život. Konačno je uspjela da se posveti slikarstvu, kada je zatražila i dobila penziju 1960. godine. Priredila je na desetine samostalnih izložbi, a takođe je izlagala na grupnim izložbama ULUS-a, ULUBIH-a i ULUCG-a i manjim grupama umjetnika. Zajedno sa beogradskim umjetnicama, 1955. godine osnovala je likovnu grupu „Osmi mart“. Portreti, pejzaži i mrtve prirode najčešći su tematski prizori koje je radila u jednom dahu, brzim potezima, ispoljavajući na taj način osjećanja svoje snažne ličnosti. Kao osoben opus u njenom slikarstvu izdvajaju se slikarski putopisi, koje je stvarala u decenijama po povratku u Beograd, putujući sa paletom i kistom oko svijeta.

     Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Trebinja.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: