Epohalno otkriće župske Venere; država podržava istraživanje | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Epohalno otkriće župske Venere; država podržava istraživanje

Izvor: TANJUG | Datum:17.08.2019.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević najavio je finansiranje nastavka arheoloških radova na lokalitetu Vitkovačko polje kod Aleksandrovca.

Na arheološkom lokalitetu na području sela Vitkova, kod Aleksandrovca Župskog, prije nekoliko dana je pronađena  figurina nazvana "župska Venera", za koju se procjenjuje da je nastala u periodu od 4.500 do 3.500 godina prije nove ere.

Vukosavljević je tokom posjete Vitkovačkom polju najavio mogućnost da se taj lokalitet uključi u "kapitalni projekat Vinča kao integralni dio vinčanske, tehnološki najnaprednije praistorijske kulture na svijetu".

- Tajne vinčanske kulture polako izlaze na vidjelo, i Srbija ima sreću da baštini tragove nama nepoznatih ljudi i relativno nepoznate kulture - naveo je on.

- Zadatak Ministarstva kulture i informisanja je da obezbjeđuje sredstva i uslove za stručnjake koji često rade u otežanim uslovima i uradićemo sve da obezbijedimo što bolju finansijsku i tehničku podršku za nastavak istraživanja - naveo je Vukosavljević.

Ministar je posjetio i Zavičajni muzej Župe, gdje postoje četiri figure boginje plodnosti koje su izradili prvi zemljoradnici prije više od 6.000 godina.

Naše nalazište starije je od egipatskih piramida

Prije nekoliko dana kod Aleksandrovca je zahvaljujući višegodišnjem trudu entuzijasta iz Zavičajnog muzeja Župe,  arheolog Sanja Crnobrnja Krasić iskopala najveću do sada pronađenih župskih venera za koju se procjenjuje da je stara 6.000 godina.

Prema riječima arheologa, riječ je o epohalnom otkriću iz perioda mlađeg neolita i pripada Vinčanskoj kulturi.

- Potvrdile su se pretpostavke da je u Vitkovu bio religiozni centar Vinčanske kulture, jer je župska Venera viša od 30 centimetara. Vršili smo redovna istraživanja terena jer je žiteljima sela Vitkovo potreban vodovod. Pred kraj istraživanja stigli smo do otkrića koje će oduševiti svijet, jer je naše nalazište starije od egipatskih piramida - rekla je Krasićeva.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: