Šantić povezao Mostar, Banjaluku i Beograd | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Šantić povezao Mostar, Banjaluku i Beograd

Izvor: SRNA | Datum:04.09.2019.

U Narodnom pozorištu Mostar počeo je rad na novoj predstavi "Što te nema" u njegovoj i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta iz ovog grada i Narodnog pozorišta Republike Srpske, a izvršni producent je mostarski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta".

Prvi put u istoriji na "daske koje život znače" postavlja se priča o životu poznatog mostarskog pjesnika Alekse Šantića, a prvi put se realizuje i zajednički projekat tri pozorišne kuće iz Mostara i Banjaluke.

Predstava se radi povodom jubilarnih 100. "Šantićevih večeri poezije" koje će biti održane u Mostaru u oktobru.

Vršilac dužnosti predsjednika mostarske "Prosvjete" Sanja Bjelica Šagovnović kaže da je predstava "Što te nema" najbolji način za obilježavanje jubilarnih "Šantićevih večeri poezije" i da je srećna što su "Prosvjeta" i Šantić na zajedničkom projektu povezali Mostar, Banjaluku i Beograd.

- Naša misija je da kulturom gradimo mostove i uspostavljamo pokidane veze. Nadamo se da će ova predstava biti samo početak dugoročne saradnje i prijateljstva svih učesnika u projektu - navela je Bjelica Šagovnović.

Predstava se radi prema tekstu Marijane Aracki iz Beograda, a režiju potpisuje poznati beogradski glumac i režiser Erol Kadić.

Scenograf predstave je Dragana Purković Macan, a kostimograf Ivana Ristić.

U predstavi glume glumci tri pozorišne kuće: Bojan Kolopić i Ljiljana Čekić iz Narodnog pozorišta Republike Srpske Banjaluka; Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić i Vedran Vilogorac iz Narodnog pozorišta Mostar, te Ivan Skoko iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Režiser Kadić kaže da je već godinama htio raditi predstavu u kojoj će upotrijebiti sevdalinku kao muzički motiv.

- Onoga trenutka kada mi je u ruke došao tekst Marijane Aracki znao sam da imam dobru priču. Naša priča prati tragičnu ljubav Alekse Šantića i Anke Tomlinović. Mi se bavimo tom temom, ali idemo i kroz istoriju Mostara i život Alekse Šantića. Probaćemo da napravimo nešto što do sada u pozorištu nije bilo, a to je mjuzikl od sevdalinke - kaže Kadić.

On je napomenuo da nije bilo lako napraviti saradnju "Prosvjete" i tri pozorišne kuće iz Mostara i Banjaluke, ali da je to veliko dostignuće.

Premijera predstave "Što te nema" bića odigrana u okviru manifestacije 100. "Šantićeve večeri poezije", i to u Narodnom pozorištu Mostar 11. oktobra, u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar 15. oktobra, a u Narodnom pozorištu Banjaluka 24. oktobra.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: