Najava: Otvaranje izložbe 'Neznatno' Miodraga Manojlovića | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Najava: Otvaranje izložbe 'Neznatno' Miodraga Manojlovića

Izvor: Kulturni Centar | Datum:05.09.2019.

Srdačno Vas pozivamo na otvaranje samostalne izložbe umjetnika Miodraga Manojlovića pod nazivom ”Neznatno” koja će se održati u Kulturnom centru Trebinje u subotu 7. septembra u 20.00 časova.

Caption

 

Kustosi izložbe su Elio Krivdić, istoričar umjetnosti, koji živi i radi u Insbruku (Austrija) i Igor Bošnjak, umjetnik iz Trebinja.

Izložba “Neznatno” obuhvata selekciju medijski raznovrsnih radova (crteža, animacija, objekata), nastajalih u različitim vremenskim periodima. 

Crteži na zasebnim papirima i u blokovima za crtanje, nastajali su na dnevnom nivou, spontano ili pak veoma promišljeno i rezultat su potrebe za crtanjem. Nekada sa jasnom asocijacijom, nekada ne, i baš su onakvi kakvim ih svako od nas ponaosob doživljava.

Objekti u prostoru su zapravo crteži u trodimenzionalnom obliku. Njihova prostorna pozicija jeste tiha i nenametljiva. Iako sa elementima skulpturalnosti, ti objekti i dalje zadržavaju crtež kao svoj osnovni medij. U svojoj pojavnosti nemaju jasnu ideju o kojoj progovaraju; više su skup tačaka koje zajedno ili pojedinačno mogu da proizvedu određeno kreativno treperenje.

Animacije pokušavaju sažeti iskustvo u kratke vizuelne forme u kojima vrijeme i proces trajanja naglašavaju neznatnu promjenu svega što jest. Animacije jesu narativne do mjere u kojima trenutak promjene iz jednog stanja u drugo ne postane začudan. Nastale su kombinovanjem direktnog animiranja crteža na papiru i crteža koji su nastajali zasebno, pa se tako mogu i sagledavati. Zvuk u animacijama doprinosi začudnosti zgusnutih trenutaka.

Postavkom radova u prostoru želi se obuhvatiti ideja o trajanju, kao o neprekinutom procesu u kojem su neznatne promjene takve da bismo im trebali prići sporo i tiho. Tako možda možemo vidjeti kako se planina pomjera i kako se baš sa onog brda vidi cijeli svijet…

Izložbu organizuje Udruženje građana ”Rez” iz Banja Luke u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje. Izložbu su pomogli Univerzitet za poslovne studije Banja Luka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Izložba će trajati od 7. septembra do 28. septembra 2019. godine.

Miodrag Manojlović je rođen u Mrkonjić Gradu 1979. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci 2004. godine. Magistrirao je scenski dizajn na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu 2007. godine. Radi na polju crteža i animacije. Istražuje višejezične oblike komunikacije. Slikom i zvukom traga za korijenima kreacije i emocije, održavajući posmatračevu imaginaciju u neizvjesnosti. U zvanju vanrednog profesora radi na Univerzitetu za poslovne studije Banja Luka, na Fakultetu za informacione tehnologije i dizajn.




Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: