Najava: Naučno-popularno predavanje u Narodnoj biblioteci Trebinje | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Najava: Naučno-popularno predavanje u Narodnoj biblioteci Trebinje

Izvor: Narodna biblioteka | Datum:07.09.2019.

U ponedjeljak 9. septembra 2019. sa početkom u 19.00 časova u Narodnoj biblioteci Trebinje biće održano naučno-popularno predavanja „Naučni koncepti u filmovima o superherojima“ u okviru projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Društvo za promociju prirodnih nauka „Nauka i svijet“, sa sjedištem u Sarajevu radi na povećanju naučne pismenosti kroz projekat predavanja koja spajaju pop-kulturu, nauku i obrazovanje. Kroz priču o Marvel filmovima o superherojima poput Tora, Iron-mana i Spidermana, pričaju priču to stvarnoj nauci koja se u tim filmovima spominje ili se dotiče. Tako na ovim predavanjima možemo čuti o tome šta radi CERN i zašto je CERN važan za sve nas, šta su to DNK otisci, kvantna fizika, kvarkovi, epigenetika i genske terapije.
Društvo za promociju prirodnih nauka „Nauka i svijet“ u okviru projekta Dijalog za budućnost nastoji kroz predavanja bliska učenicima približiti značaj naučnih dostignuća 21. vijeka. Kroz ova predavanja žele stvoriti osnovu za dijalog jer, premda razlike u nastavnim programima postoje, i premda se razlike i pođele obično naglašavaju, učenici koji budu uključeni u projekat će saslušati istu priču – priču o tome kako nauka spaja ljude i ima jedan jezik, jezik formula, znakova, simbola i relacija koji su nepromjenljivi bez obzira na podjele, razlike, pisma, etnonacionalne pripadnosti širom globusa.
Predavanje je namijenjeno prije svega učenicima i nastavnicima srednjih škola, ali ga mogu pratiti i učenici 9. razreda osnovnih škola. Ipak, svi zainteresirani su dobrodošli.

O projektu „Dijalog za budućnost“
Na osnovu zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), kao i prepoznate potrebe za stvaranjem prostora za dijalog i promociju suživota u BiH, tim UN-a u BiH pod vođstvom rezidentne koordinatorice UN-a i u saradnji sa Predsjedništvom BiH je razvio projekat sa 28 opština u BiH pod nazivom „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u Bosni i Hercegovini “ kojeg zajednički provode UNESCO, UNICEF i UNDP.
Radi se o idućim opštinama: Sarajevo / Istočno Sarajevo (Stari Grad Sarajevo, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Pale, Sokolac, Trnovo), Mostar, Trebinje, Tuzla, Bijeljina, Brčko, Travnik, Novi Travnik, Kreševo, Kiseljak, Bugojno, Vitez, Busovača, Banja Luka, Doboj, Usora, Doboj Istok i Tešanj.

Metode ostvarivanja projektnih ciljeve uključuju predavanje na 2 srodne i isprepletene teme iz oblasti nauke, tako da će svi učenici koji budu prisustvovali predavanjima čuti manje-više iste informacije, bez obzira kojem predavanju prisustvuju. Na taj način želimo stvoriti osnovu za dijalog jer, premda razlike u nastavnim programima postoje, i premda se razlike i podjele obično naglašavaju, učenici koji budu uključeni u projekat će saslušati istu priču – priču o tome kako nauka spaja ljude i ima jedan jezik, jezik formula, znakova, simbola i relacija koji su nepromjenljivi bez obzira na pođele, razlike, pisma, etnonacionalne pripadnosti širom globusa.
Jelena Kalinić (QoS) i saradnici na projektu predavanja o naučnim konceptima u filmovima o superherojima. Ovim poslednjim pokušavamo da i neke naizgled frivolne, zabavne, „lagane“ teme iskoristimo kako bi učenicima predstavila dostignuća nauke 21. vijeka – kvatnu fiziku, CERN, standardni model, genske terapije, korištenje DNK u forenzici, koncepte mikrobioma, epigenetike i astrofizike.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: