SPC obilježava Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja; Na današnji dan rođen patrijarh Pavle | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

SPC obilježava Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja; Na današnji dan rođen patrijarh Pavle

Izvor: RTRS | Datum:11.09.2019.

Pravoslavna crkva i vjernici danas molitveno obilježavaju praznik posvećen mučeničkom stradanju Svetog Jovana Krstitelja, poznatiji kao Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.

Događaj koji je bio povod za uspostavljanje ovog praznika opisan je u Jevanđelju Matejevom. Irod Antipa, sin Iroda Udumejca, oženio se Irodijadom, ženom svoga brata Filipa. Zbog tog nemoralnog čina, Sveti Jovan ga je bez straha izobličavao pred svima. Na rođendan Iroda Antipe, Irodijadina kći, Salomija, nakon što je prethodno igrom ugodila Irodu, a po nagovoru njene zle majke, zauzvrat je od Iroda tražila i dobila, glavu Svetog Jovana Krstitelja.

Irod je mogao da bira, da ispuni obećanje ili da gaženjem svoje olako date riječi spasi dušu svoju i život pravednika i proroka. Ipak, ljudska sujeta nagnala ga je da se pred ljudima predstavi kao neko ko drži do svoje riječi, iako je cijena njegove taštine plaćena krvlju Svetog Jovana.Tako je stradao veliki prorok Sveti Jovan Krstitelj.

Irodijada je glavu Svetog Jovana zakopala u svom dvorcu, a tijelo su učenici Jovanovi sahranili u Sevastiji u staroj Samariji, današnjoj Palestini.

Ovaj praznik obilježava se od davnina, a svjedočanstva postoje od petog vijeka.

Dan se provodi u strogom uzdržanju i postu. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer to podsjeća na prolivenu krv Jovanovu.

Praznik kojim se Crkva sjeća stradanja Svetog Jovana Krstitelja, duboko je poštovan među pravoslavnim hrišćanima, a mnogi hramovi posvećeni su upravo ovom prazniku.

Na ovaj praznik rođen je i blaženopočivši patrijarh srpski Pavle.Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: