Lukavac: Pomen Labalau, zahvalnice donatorima | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Lukavac: Pomen Labalau, zahvalnice donatorima

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:10.10.2015.
U Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Lukavcu jutros je služena sveta liturgija i pomen velikom zadužbinaru i humanisti Mihajlu Labalu. Nakon bogosluženja priređena je mala svečanost i trpeza ljubavi  povodom završetka  uređenja porte Hrama i Parohijskog doma. Svetoj liturgiji  prisustvovali su predstavnici lokalne uprave i javnih ustanova, te mještani Lukavca i rodbina pokojnog Labala.

Najvećim donatorima  Crkveni odbor je uručio prigodne zahvalnice.

 Prota Aleksa Zubac  rekao je da Mihajla Labala pamtimo po dobrim djelima, velikoj energiji i čestitosti.

- Najveći zadužbinari davali su iz ljubavi, a ne zato što su bili bogati, a pokojni Labalo je upravo bio takav čovjek - istakao je Zubac. On se zahvalio mještanima na velikom pregalaštvu i složnoj akciji što je doprinijelo da crkva u Lukavcu zablista u punom sjaju.

Temelji Crkve svetih apostola Petra i Pavla osvještani su 17. jula 1903. godine, a osvećenje je izvršio protojerej Risto Kočović uz sasluženje sveštenika Nikole Koja, Petra Govedarice i Dušana Gaćinovića. Crkva je građena dvije godine, a neimar je bio Lazar Šušić iz Ljubinja. Osvećenje je obavio mitropolit Petar Zimonjić. Uz pomoć velikog dobrotvora Mihajla Labala crkva i porta obnovljeni su 1987. godine. Te godine za Petrovdan, velikom narodnom saboru i bogosluženju prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi.

 Kroz istoriju  Lukavac je često pominjan kao primjer borbe za slobodu i dostojanstvo.

Od vremena Nevesinjske puške, pa kroz dobrovoljački pokret u oslobodilačkim ratovima Srbije i Crne Gore, te kao aktivni učesnici antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu Lukavčani su pokazivali junaštvo i plementitost. Konačno, u posljednjem odbrambeno otadžbinskom ratu opet su ustali da brane svoj dom i slobodarsku tradiciju predaka.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: