Nagradu 'Svetozar Ćorović' dobio 'Veliki juriš' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Nagradu 'Svetozar Ćorović' dobio 'Veliki juriš'

Izvor: Bljesak.info | Datum:15.09.2019.

U Bileći će od 20. do 22. septembra biti održani 21. Ćorovićevi susreti pisaca 'Srpska proza danas', na kojima će učestvovati prozni pisci i književni kritičari.


Dobitnik ovogodišnje književne nagrade 'Svetozar Ćorović' je Slobodan Vladušić za roman 'Veliki juriš', saopšteno je iz Opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) 'Prosvjeta' iz Bileće.

Žiri, koji je djelovao u sastavu predsjednika Jovana Delića i članova Marka Nedića i Ranka Popovića, u odluci je naveo da je rijedak savremeni roman koji ima tako zagonetnu priču koja drži čitatoca bez daha do samog kraja, poput Vladušićevog 'Velikog juriša'. "Vladušićev roman je ispripovijedan u prvom licu, iz perspektive glavnog junaka, poručnika srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, što omogućava da se roman doživi kao autentično i uzbudljivo svjedočenje o događajima iz velike epopeje tog naroda", navedeno je u obrazloženju odluke.

Vladušiću će nagrada biti uručena 20. septembra na prigodnoj svečanosti u Bileći. Nagradu 'Svetozar Ćorović' do sada su, između ostalih, dobili Dobrica Ćosić za roman 'Vreme vlasti', Dragoslav Mihailović za roman 'Zlotvori', Momo Kapor za roman 'Uspomene jednog crtača', Emir Kusturica za zbirku pripovjedaka 'Sto jada' i Ranko Risojević za roman 'Beskućnik', navodi Srna.

U okviru susreta 'Srpska proza danas' u Bileći će 20.septembra biti održan okrugli sto o književnom djelu dosadašnjih dobitnika nagrade 'Svetozar Ćorović', a tema će biti književno djelo Rajka Petrova Noga koji je 2006. godine dobio ovu nagradu za knjigu 'Ječam i kaloper', a o čemu će govoriti književni kritičari, istoričari književnosti i univerzitetski profesori.

Ove godine se obilježava 100 godina od smrti Svetozara Ćorovića, povodom čega će na praznik Malu Gospojinu, 21. septembra, u Vladičanskom dvoru u Mostaru biti održan omaž. Ćorovićevi susreti pisaca i istoričara, čiji su organizatori opštinski odbori 'Prosvjete' iz Bileće i Gacka, biće završeni 22. septembra, kada će na Bogoslovskom fakultetu u Foči biti održan književno-istorijski čas.Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: