Dodjelom nagrade 'Vladimir Ćorović' u Gacku počela trodnevna naučna manifestacija | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Dodjelom nagrade 'Vladimir Ćorović' u Gacku počela trodnevna naučna manifestacija

Izvor: gacko.rs | Datum:20.09.2019.

Svečanom akademijom na kojoj je sinoć prof. dr Miri Radojević za djelo Srpski narod i jugoslovenska kraljevina 1918-1941, od jugoslovenske ideje do jugoslovenske države, uručena nagrada „Vladimir Ćorović“ za 2019. godinu, u Gacku je počela trodnevna manifestacija Ćorovićevi susreti – 21. Naučni skup istoričara. Kao i prethodnih godina, u 19 časova u galeriji Doma kulture otvorena je izložba radova sa Likovne kolonije „Gacko – Klinje 2019″.

U ime organizatora, riječi dobrodošlice prisutnima je uputio predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Gacko, Radomir Vučković.

„Srpski dobrovoljci iz Rusije i Amerike u Velikom ratu“ ovogodišnja je tema skupa, koji je proglasio otvorenim načelnik opštine Gacko, Milan Radmilović.

„Ponosni smo na održavanje ovako velikog istorijskog skupa u Gacku. Gačani su u mnogo čemu u istoriji prednjačili, iako smo mi jedna mala opština. Početkom 20. vijeka gatački srez nije mogao imati više od 10 hiljada Srba, a Solunskih dobrovoljaca je bilo hiljadu“, rekao je Radmilović, ističući da jedna od glavnih ulica u Gacku nosi upravo ime Solunskih dobrovoljaca, a o toj temi istoričari će izlagati referate tokom ovih susreta.

Odluku i obrazloženje povodom dodjele nagrade, saopštio je član žirija doc. dr Draga Mastilović, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Između ostalog, u saopštenju se navodi da je prof. dr Mira Radojević djelom „Srpski narod i jugoslovenska kraljevina 1918-1941, od jugoslovenske ideje do jugoslovenske države“, značajno obogatila srpsku istoriografiju. U pitanju je djelo koje je nastalo iz višegodišnjih istraživanja i promišljanja istorije jugoslovenske ideje i jugoslovenske države. Djelo je istraživački novo, saznajno bogato, inovativno, izvorno utemeljeno i pouzdano, te u potpunosti zaslužuje ovo visoko priznanje.

Nagradu i povelju za životno djelo uručio je načelnik opštine, Milan Radmilović, dok je u ime odbora „Prosvjete“ dobitnici nagrade poklon uručio predsjednik, Radomir Vučković.

Naučnom skupu, pored organizatora i predstavnika lokalne vlasti, prisustvovali su prosvjetni radnici, predstavnici privrednih društava sa područja opštine, konzul R. Srbije u Trebinju Nebojša Božić, predstavnici susjednih opština te predstavnici golijskog sabora kulture.

U programu su učestvovali hor Sveti novomučenik Stanko Ostroški iz Nikšića, hor muzičke škole „Sveti Roman Melod“, solistkinje Sonja i Svjetlana Babić, Jovana i Bojana Radmilović, te narodni guslar Nikola Bošković.

Jutros u 9 časova oko dvadesetak naučnih radnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i okruženja, u prostorijama Parohijskog doma počeli su izlagati referate na temu „Srpski dobrovoljci iz Rusije i Amerike u Velikom ratu“.

Za danas je planirana posjeta SŠC „Pero Slijepčević”. Sjutra je u planu posjeta Prebilovcima, Žitomisliću i Mostaru a potomu 18 časova promocija Prosvjetinih izdanja u Parohijskom domu u Danićima.

Ovogodišnji Ćorovićevi susreti završavaju se u nedjelju 22. septembra, kada će na Bogoslovskom fakultetu u Foči biti održan književno – istorijski čas.

Organizator 21. Ćorovićevih susreta – Naučni skup istoričara je SPKD „Prpsvjeta“ Gacko.

Generalni pokrovitelj je Opština Gacko.Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: