Kvadratura kruga: Gora na kamenu (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Kvadratura kruga: Gora na kamenu (VIDEO)

Datum:23.03.2015.

Vekovima su se ljudi oslanjali na taj materijal koji im je bio na dohvat ruke i od njega gradili sve što se sagraditi moglo počev od kuća i palata, preko mostova i akvadukata pa do čitavih gradova.

photoČovek je vrlo rano spoznao vrednost kamena, otkrio njegovu snagu, postojanost i trajnost. Svoja prva oruđa i oružja čovek je pravio od kamena, prve crteže naslikao je opet na kamenu, prve igre bile su sa kamenom, sa njim se čovek lečio, kažnjavao prestupnike kamenovanjem, a jedna od najtežih kletvi u Crnoj Gori i Hercegovini bila je upućivana udaranjem kamena o kamen.

photo 4Zlatko Vujotić iz Podgorice već godinama druguje sa kamenom obnavljajući stare kuće od kamena ili gradeći nove po uzoru na stare, pri čemu poštuje sve ono čega su se držali narodni neimari u prošlosti. Zlatko je shvatio da je kamen hiljadama godina čvrst i stamen i da je on znamen i večiti čovekov pratilac i zato je obnovio kamenu kuću svojih predaka iz 1760. godine.



Izvor:

Foto:: RTS

Autor: Branko Stanković


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: