Izložba slika trebinjskog umjetnika Sava Rupića u Galeriji `73 | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Izložba slika trebinjskog umjetnika Sava Rupića u Galeriji `73

Izvor: HERCEG TV | Datum:30.09.2019.

U Galeriji `73 će u četvrtak, 03. oktobra 2019. g, sa početkom u 19:00 časova, biti svečano otvorena samostalna izložba slika autora Save Rupića.

Rupić je Akademiju Umetnosti završio u Novom Sadu, a trenutno radi na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju.  Iako slika već duže od dve decenije u svojoj umetnosti uvek ostavlja mesta za nešto istraživačko i nešto novo. Rupić kaže da kroz slikarstvo nastoji da sačuva radost i najlepša osećanja, a raduje ga, kaže, kada njegova umetnost nekoga učini srećnim. U Galeriji `73 izložiće tridesetak radova različitih formata, rađenih u tehnici ulje na platnu.  Inspirativno polazište umetnik pronalazi u ambijentu odakle je i potekao, tako da je svaka njegova slika inspirisana trebinjskim koloritom i hercegovačkim kamenom .

O pejzažima Save Rupića, koji su dominantan motiv na njegovim slikama, Dragan Čihorić, istoričar umetnosti i autor teksta za katalog, između ostalog je rekao: „Ničega repetitivnog nema u slikama Sava Rupića i to jeste karakteristika koja u jednom mahu pleni. Svestan kompleksne prirode sveta koji nas okružuje i njegove rastresitosti i gotovo enigmatične neuhvatljivosti, odlučio je da odgovori posebno podešenom poetikom. Polazeći od pretpostavke integralno uređenog pejzaža, analitičkoj demontaži delikatno je i odlučno podvrgnuo sve radne činjenice vlastitog prosedea. Ništa nije ostalo sigurno ili skriveno u nekakvoj inertnoj pozadini“.

Savo Rupić rođen je u Zagori kod Trebinja 1963. godine. Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti završio u Beogradu kod profesora Zdravka Vajagića, Akademiju Umetnosti u Novom Sadu na slikarskom odseku kod profesora Jovana Rakidžića i master studije – slikarstvo na ALU Trebinje. Pored klasičnog uljanog slikarstva izražava se u mozaiku i akvarelu. Član je ULUBIH-a od 2005 godine. Živi u Trebinju i radi kao docent na predmetima mozaik i mural na ALU Trebinje. Do sada je imao 29 samostalnih izložbi.

“Izložba trebinjskog umetnika je veoma važna za Galeriju 73 jer je Trebinje bio prvi  grad od koga je krenulo prvo regionalno predstavljanje Umetničke zbirke koja je do danas obišla mnoge gradove u regionu i šire. Zato nam je velika čast što i naša Galerija ima priliku da bude domaćin umetniku koji dolati iz ovog grada “, izjavila je direktorka Galerije 73 Mirela Pudar.

 Izložba Save Rupića će trajati do 16. oktobra 2019. g.




Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: