Izložba slika Sava Rupića u Galeriji `73 u Beogradu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Izložba slika Sava Rupića u Galeriji `73 u Beogradu

Izvor: Rejting.info | Datum:05.10.2019.

U Galeriji `73 u Beogradu otvorena je trideseta samostalna izložba slika trebinjskog akademskog slikara Sava Rupića.

Izloženo je tridesetak radova različitog formata, rađenih u tehnici ulje na platnu.

Inspirativno polazište Rupić nalazi u trebinjskom koloritu i hercegovačkom kamenu. Kroz slikarstvo, kaže, nastoji da sačuva radost i najljepša osjećanja, a raduje ga, kako ističe, kada njegova umjetnost nekoga učini srećnim.
„Ničega repetitivnog nema u slikama Sava Rupića i to jeste karakteristika koja u jednom mahu plijeni. Svjestan kompleksne prirode svijeta koji nas okružuje i njegove rastresitosti i gotovo enigmatične neuhvatljivosti, odlučio je da odgovori posebno podešenom poetikom. Polazeći od pretpostavke integralno uređenog pejzaža, analitičkoj demontaži delikatno je i odlučno podvrgnuo sve radne činjenice vlastitog prosedea. Ništa nije ostalo sigurno ili skriveno u nekakvoj inertnoj pozadini“, napisao je o pejzažima Sava Rupića, koji su dominantan motiv na njegovim slikama, Dragan Čihorić, istoričar umjetnosti i autor teksta za katalog izložbe.
Direktor Galerije 73 Mirela Pudar podsjeća da je regionalno predstavljanje Umetničke zbirke ove galarije upravo krenulo iz našeg grada.

“Izložba trebinjskog umjetnika je veoma važna za Galeriju 73 jer je Trebinje bio prvi grad od koga je krenulo prvo regionalno predstavljanje Umetničke zbirke koja je do danas obišla mnoge gradove u regionu i šire. Zato nam je velika čast što i naša Galerija ima priliku da bude domaćin umjetniku koji dolazi iz ovog grada“, izjavila je Pudar.

Savo Rupić je Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti završio u Beogradu kod profesora Zdravka Vajagića, a Akademiju Umetnosti u Novom Sadu na slikarskom odsjeku kod profesora Jovana Rakidžića i master studije – slikarstvo na ALU Trebinje.

Pored klasičnog uljanog slikarstva, izražava se u mozaiku i akvarelu. Član je ULUBIH-a od 2005. godine, a radi kao docent na predmetima mozaik i mural na ALU Trebinje.

Izložba Sava Rupića u Galeriji 73 biće otvorena do 16. oktobra.Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: