Novi roman Šćepana Aleksića izazvao veliko interesovanje čitalačke publike | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Novi roman Šćepana Aleksića izazvao veliko interesovanje čitalačke publike

Izvor: Radio Bileća | Datum:06.10.2019.

Tek što je pristigao u hercegovačke knjižare Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS, novi roman Šćepana Aleksića „Čekajući žutu vojsku“ već je izazvao veliku pažnju i interesovanje ljubitelja knjige u Hercegovini. Podsjetimo, knjiga je, kao treća po redu, nagrađena ovogodišnjom „Zlatnom sovom“, priznanjem koje dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva RS za najbolji neobjavljeni roman.

Autor ističe da je riječ o svojevrsnoj hronici Bileće, a uz to i maloj istoriji Hercegovine u posljednje dvije stotine godina, zbog čega će knjiga biti najinteresantnija prvenstveno Hercegovcima. Roman govori i o neraskidivim vezama Bileće i Hercegovine sa svim vojskama koje su došle i prošle kroz ovaj dio Republike Srpske.

„Niko ne zna da li će žuta vojska ovamo stići. Zna se samo da hercegovačko proročanstvo, za koje se pretpostavlja da je staro barem četiri vijeka, veli da će ovamo najposlije stići i žuta vojska. Ono je tačno predvidjelo dolazak modernizovane turske vojske od prije skoro dvjesta godina, potom plave, sive, bijele, crne, maslinaste (koje su već otišle u istoriju) i šarene koja je još ovdje. Čeka se još samo žuta vojska, a koja, kakva i čija će ona biti i kada će i otkuda stići, to niko ne zna. Proročanstvo, koje je već bilo pomalo zaboravljeno a u knjizi je oživljeno, zna jedino da će napuniti bilećku kasarnu, kojoj i pripada centralno mjesto u romanu, i da će u ovaj kraj donijeti velike promjene i bolji život. Ne zna se čak ni to po čemu će ta vojska biti žuta, da li po uniformama kao i ostale ili po nečem drugom. I još je poznato da za tu vojsku stari Hercegovci kažu još i „žuti mravi“ – kaže autor romana Šćepan Aleksić.

Knjiga se može nabaviti u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS, u svim hercegovačkim gradovima. Prva promocija knjige najavljena je za 23. oktobar u okviru Beogradskog sajma. Promocije u Bileći, Trebinju, i drugim mjestima očekuju se krajem godine.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: