Deveti FILMSKI KAMPUS u Trebinju okupio studente iz regiona | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Deveti FILMSKI KAMPUS u Trebinju okupio studente iz regiona

Izvor: Radio Trebinje | Datum:15.10.2019.

U Trebinju je otvoren deveti „Filmski kampus“, u organizaciji Kinoteke Republike Srpske.

Dvadesetak studenata umjetničkih fakulteta i akademija iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore  do nedjelje, 20. oktobra, biće učesnici edukativnog programa, koji će voditi istaknuti filmski umjetnici, pedagozi i istoričari filma iz regiona.

Među predavačima biće i Goran Radovanović - reditelj, scenarista i predavač na brojnim svjetskim univerzitetima, Lordan Zafranović - istaknuti hrvatski i jugoslovenski reditelj svjetskog renomea i Predrag Velinović - reditelj, scenarista i redovni profesor filmske i TV režije na FDU u Beogradu.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović ističe da je cilj kampusa da studentima omogući edukativni program kakav ne mogu slušati na akademijama.

„Takođe, da im omogućimo kontakt sa istaknutim filskim radnicima i da popularišemo film. Mi ovdje uglavnom prikazujemo domaći film, uključujući i stvaralaštvo bivše Jugoslavije i regiona, te nastojimo da to budu filmovi afirmativni za gledaoca, koji podstiču na razmišljanje i dijalog - kao što to može da učini i dobra knjiga“, ističe Lalović.

Deveti „Filmski kampus“, u ime pokrovitelja manifestacije, svečano je otvorila pomoćnik ministra za kulturu u Vladi RS Tanja Đaković istakavši da je cilj ministarstva prosvjete i kulture u oblasti filma - jačanje domaće produkcije i domaćeg kadra, a istovremeno i stvaranje uslova da Republika Srpska postane mjesto susreta i razmjene kreativnih ideja.

U tom smislu, dodala je ona, „Filmski kampus“ ja projekat koji upotpunosti prati te zacrtane strateške ciljeve.

„Mi smo svjesni činjenice da je kinematografija u Srpskoj još u povoju i da još uvijek moramo puno da radimo i ulažemo u razvoj filma na ovim prostorima, ali isto tako svi znamo koliko je film značajan. Film je najbolji ambasador kulture jednog društva i u film zaista moramo ulagati - i više i pametnije“, istakla je Đakovićeva.

U ime grada domaćina kampusa, dobrodošlicu gostima poželjela je zamjenik gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić, istakavši da je Trebinje otvoren grad i mjesto plodnih susreta, dijaloga i saradnje.

„Neka dani koji su ispred nas prođu u lijepom druženju, kvalitetnim i uspješnim projekcijama i idejama za nove filmske projekte, a sigurni smo da je Trebinje samo po sebi inspiracija filmskim stvaraocima“, kazala je Skočajić.

Tokom šestodnevnog radnog programa, studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, FDU iz Cetinja, Akademije umjetnosti iz Banje Luke i Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva biće u prilici da steknu nova iskustva i znanja iz različitih sfera filmske umjetnosti – od produkcije i distribucije, filmske i TV režije, načina rada sa glumcima, arhivskih filmskih tema do najnovijih trendova u pristupu dugometražnom dokumentarnom filmu.

Predavanja, master-klas, specijalne filmske projekcije, prezentacije studentskih filmova i debate za učesnike kampusa biće organizovani svakodnevno u prijepodnevnim satima, dok će u večernjim časovima za trebinjsku filmsku publiku biti upriličen revijalni filmski program.Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: