Nevesinje: Veče istorije, poezije i muzike u Šantićevoj drugoj kući | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Nevesinje: Veče istorije, poezije i muzike u Šantićevoj drugoj kući

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:21.10.2019.

Pod nazivom „Šantićeva druga kuća“ u Gradskoj galeriji u Nevesinju priređeno je književno– muzičko veče posvećeno velikom hercegovačkom pjesniku. Najveći dio manifestacije „Šantićeve večeri poezije“ održava se u Mostaru, a jedan segment je rezervisan za Nevesinje, grad koji je Šantić mnogo volio i u kojem je napisao svoje najljepše pjesme.

Opštinski odbor „Prosvjete“, Radio Nevesinje i Narodna biblioteka pripremili su zanimljiv repertoar poezije, muzike i podjećanja na slavnu istoriju. U ime pokrovitelja manifestacije goste je pozdravio načelnik opštine Milenko Avdalović poručujući da će Nevesinje dugo ostati „Šantićeva druga kuća“ i da će uvijek oživljavati sjećanje na njegovo epohalno djelo.

Književni dio večeri bio je u znaku promocije knjige „Nemanjići“, autora Duška Lopandića, diplomate i doktora pravnih nauka. Izražavajući zadovoljstvo što je dobio priliku da u okviru Šantićevih večeri poezije predstavi slavno doba srpske istorije, Lopandić je pojasnio da knjiga prikazuje uspon i kraj srednjovjekovne Srbije u čijem je centru dinastija Nemanjića koja je vladala oko dva vijeka.

̶   U knjizi su obrađeni i prethodnici Nemanjića, kao i njihovi sljedbenici i potomci ̶ dodao je Lopandić.

Govoreći o Šantićevim večerima poezije Lopandić je istakao da je to divna manifestacija koja njeguje sjećanje na prošlost, kulturu i nacionalni identitet.

Stihove barda hercegovačkog pjesništva govorila je glumica Dragana Matrak Bukvić.

Etno grupe „Simonida“ i „Sveti Dimitrije“, kompozitor Goran Duka, gitarista Milivoje Grahovac i pijanistkinja Marija Radović najljepše Šantićeve stihove pretočili su u muzičke melodije koje su lijepo prihvaćene kod posjetilaca u Gradskoj galeriji.

Ovogodišnja manifestacije protiče u znaku velikih jubileja – 800 godina Humske episkopije i pominjanja Nevesinja u Ljetopisu Pećke patrijaršije, 100 godina okupljanja poštovaoca lika i djela Alekse Šantića i 25 godina Šantićevih večeri poezije u Nevesinju.




Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: