Šantićeve večeri poezije: Izložba 'I sam si pesma' Rajne Krulj | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Šantićeve večeri poezije: Izložba 'I sam si pesma' Rajne Krulj

Datum:23.10.2019.

U okviru 100. Šantićevih večeri poezije u Centru za kulturu Mostar sinoć je otvorena izložba pod nazivom ”I sam si pesma” akademske slikarke i pjesnikinje iz Zrenjanina Rajne Krulj.

Izložba je samo jedan u nizu sadržaja koje su organizatori manifestacije Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo ”Gusle” organizovali sa prijateljskim institucijama kulture, ovoga puta sa Centrom za kulturu Mostar.

Izložba se sastoji od tridesetak portreta pjesnika domaće i svjetske književnosti poput Sergeja Jesenjina, Isidore Sekulić, Tina Ujevića, Branka Miljkovića, Petra Petrovića Njegoša, Alekse Šantića…Rajna Krulj na izložbi je govorila svoje pjesme posvećene pjesnicima, jer dok ih slika, ona im i piše pjesme.

Kruljeva je naglasila da joj j posebno drago što je izložba organizovana u okviru 100. Šantićevih večeri poezije u Mostaru, gdje su njene slike našle svoju pravu kuću.

”Kada sam u Mostaru imam osjećaj da me gledaju svi moji preci, jer je Mostar opština moga oca. Moji roditelji su porijeklom iz Hercegovine, tako da sam mnogo radosna što imam priliku da donesem svoje slike i pjesme u Mostar”, navela je Kruljeva.
Dodaje da neprestano slika pjesnike, ali i druge književnike i istaknute umjetnike.

Član Organizacionog odbora 100. Šantićevih večeri poezije Zlatko Serdarević govoreći na izložbi kazao je da slikarstvo Rajne Krulj odiše autentičnim likovnim rukopisom.

”Njena djela u većini slučajeva su portreti koji na ubjedljiv način govore o unutrašnjem stanju i karakteru likova. Pored portreta ona radi i apstraktne slike na kojima uočavamo akcentovanu likovnost i akademsko obrazovanje. Ne treba da nas čudi zastupljenost elitnih književnika i pjesnika na njenim slikama, s obzirom da i sama vrlo uspješno piše i njeguje poeziju”, naglasio je Serdarević.
Obraćajući se na izložbi ispred Centra za kulturu Dario Terzić je izrazio zadovoljstvo što se ova izložba našla u Centru za kulturu gdje će je do kraja mjeseca moći pogledati i Mostarci i svi posjetioci ovog grada.

Terzić je podsjetio da je i ranijih godina postojala saradnja Centra za kulturu i ”Prosvjete”, te izrazio nadu da će i dalje biti realizovani kvalitetni zajednički programi.

Iskrenost i ljubav koju je autorka izložbe donijela u Mostar sa svojim slikama i pjesmama posebno su oduševile veliki broj posjetilaca izložbe.




Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: