Nevesinjci za slavskom trpezom: Od Svete Petke do Matijevdana | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Nevesinjci za slavskom trpezom: Od Svete Petke do Matijevdana

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:26.10.2015.
Krsna slava je za pravoslavne Hercegovce najveća svetinja i za sve porodice obilježavanje kućnog zaštitnika predstavlja  poseban događaj koji prate razni obredi i obilna gozba.

Svečanu trpezu već su spremili  Vujičići, Miloševići, Dragići, Obiđanovići, Papići, Pejanovići, Tomičići i Ćeklići koji sutra proslavljaju Svetu Petku.

Nevesinjske porodice praznovanje nastavljaju  31.oktobra kada pravoslavni vjernici obilježavaju praznik posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Luki. Lučindan je krsna slava Aćimovića, Bojanića, Dabarčića, Ivezića, Kundačina, Mrkovića, Pekeza, Petkovića, Piljevića, Pojužina, Remeta, Rula, Šešlija i Šiljegovića.

Novembarske svetkovine počinju Mitrovdanom - Danom opštine Nevesinje i krsnom slavom Opštinske boračke organizacije i Sokolskog društva “Nevesinjska puška”.Sveti Dimitrije se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, a 8.novembar je datum za koji su vezane najsvetlije stranice istorije ovog kraja.

Inače, u novembru kao ni u kojem drugom mjesecu, ima čak 14 krsnih imena, to jest slava. Pored već pomenutog Mitrovdana nevesinjske porodice obilježavaju i Đurđic, Aranđelovdan, Mratindan i Matijevdan. Sveti arhangel Mihilo kao zaštitnik obilježava se u 50 nevesinjskih porodica i po broju svečara je na četvrtom mjestu. Najraširenija slava je Nikoljdan koji se proslavlja u 91 porodici što obuhvata približno trećinu stanovništva opštine. Jovanjdan se proslavlja u 80, a Đurđevdan u 65 nevesinjskih porodica. Najrjeđe srpske slave u Nevesinju su Mratindan, Sveti Vartolomej , Sveti mučenik Agatonik i Sveti Kliment koji se obilježavaju u  po jednoj porodici.

Pored krsne slave neke porodice prislužuju još jedan dan u godini koji je vezan za neki crkveni praznik. To čine ona bratstva kojima se tog dana desilo nešto izuzetno lijepo ili nešto loše. Taj dan se u većini nevesinjskih porodica gotovo ni po čemu ne razlikuje od krsne slave.

U Bosni i Hercegovini ima skoro 6.000 srpskih prezimena koja se vezuju za 72 slave. Ako je kod istog prezimena zastupljena samo jedna krsna slava nesumnjivo je da se radi o jednom plemenu. Kovačević je najraširenije srpsko prezime u Bi H. Kuriozitet je da je za ovo prezime, koje je dosta rasprostranjeno i u Nevesinju, vezano čak dvadeset različitih slava.

Svaki Srbin ima po jedan dan u godini koji on slavi i to se zove krsno ime, sveti i blag dan, zapisao je u Rječniku Vuk Karadžić. Danas je krsna slava običaj da pojedine porodice i rodovi smatraju svojim zaštitnikom jednog hrišćanskog svetitelja i uz posebne obrede i gozbu proslavljaju njegov praznik. Inače, tragove ovog običaja imali su svi Sloveni, pa i Indoevropljani, Tračani, stari Grci, Iliri, Rimljani i drugi.Ali , kao krsna slava održao se  prije svega kod pravoslavnih Srba, a do prije nekoliko decenija i svih Makedonaca. Sporadično su krsnu slavu imali i Hrvati u Hercegovini, srednjoj Bosni, Lici i Dalmaciji. Ima je takođe kod Arbanasa katolika, a pod srpskim uticajem bilo je i kod Rumuna.

Porijeklo krsne slave ni do danas nije dovoljno rasvijetljeno. Sve dosadašnje hipoteze mogu se svesti na dva osnovna gledišta. Jedno predanje smatra da je krsno ime uspomena na dan  kada su mnogobožački preci pojedinih porodica prešli u hrišćansku vjeru, a drugo gledište je animističko koje u krsnoj slavi vidi jedan kult predaka.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: