Koncert fado muzike u sabornom hramu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Koncert fado muzike u sabornom hramu

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:02.11.2019.

Trebinjci su sinoć imali nesvakidašnju priliku da uživo slušaju fado.

Muzičke tradicije Portugala našim sugrađanima predstavio je Mješoviti hor Beire Interiora (Coro Misto da Beira Interior), iz istoimene regije i grada Kovilja u unutrašnjosti ove zemlje, koji je izveo koncert fado muzike u sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg.

Domaćin gostiju iz Portugala, sveštenik Aleksandar Ilić kaže da je hor nastupao u Dubrovniku nakon čega su izrazili želju da dođu i u susjedno Trebinje.

„Mi smo im otvorili vrata, budući da je to dio naše kulture – svako ko dođe sa dobrom namjerom ovdje je dobrodošao“, kaže Ilić.

On je dodao da hor izvodi lisabonski fado, koji se pohvaljuje aplauzom, a za razliku od koimbrantskog fada, čije izvođenje publika pozdravlja na neobičan način – nakašljavanjem.

„Fado je na portugalskom Božiji sud, sudbina. Ovo je muzika melanholije, čežnje i ljubavi. O radnicima, moreplovcima, njihovim sudbinama, dugim iščekivanjem njihovih povrataka sa Atlantika. Puna je emocija iz najdubljeg bića i istorijskog iskustva ovog naroda. Ta muzika se ne objašnjava – ona se osjeća, baš kao što se ni njihova riječ saudade ne prevodi, a najbliža bi bila našem sevdahu“, kaže Ilić.

 



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: