Bilećani odgledali monodramu 'Hasanaginica' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Bilećani odgledali monodramu 'Hasanaginica'

Izvor: SRNA | Datum:02.11.2019.

Mlada glumica Marija Đajić izvela je  u bilećkom Domu kulture monodramu "Hasanaginica" koja na simboličan način prikazuje položaj žene kroz vijekove.

Ova monodrama bazirana je na adaptaciji epske pjesme i tri istoimene drame koje su napisali Milan Ogrizović, Aleksa Šantić i Ljubomir Simović.

Ogrizović, spajajući u jednu cjelinu različite vizije o tome ko je bila Hasanaginica, najviše govori o ljubavi, Simović je skoncentrisan na gubitak djeteta, dok Šantić po važnosti spaja oboje.

Đajićeva je navela da je za ovu dramu specifično to što je rađena tačno onako kako su je pisci napisali.

Ona je rekla da je monodrama nastala na završnom dijelu njenih master studija, kao zvaničan dio završnog ispita iz scenskog govora i dikcije.

"Monodrama je sama po sebi jako zahtjevna zato što je sva pažnja na glumcu. Kod mene je ovaj vid monodrame još zahtjevniji zato što sam izabrala da se bavim siromašnim pozorištem - bez dekora i svjetlosnih efekata, što inače glumcu pomaže. Odabrala sam ogoljenu glumu gdje smo tu samo publika i ja", navela je Đajićeva.

Đajićeva je istakla da je ovo njeno sedmo izvođenje "Hasanaginice", čija je premijera bila u julu prošle godine na festivalu na otvorenoj ljetnoj sceni u Trebinju.

Izvođenje monodrame "Hasanaginica" organizovalo je Udruženje građana "Liber" iz Bileće.

Marija Đajić rođena je u Trebinju. Osnovne studije glume završila je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, a master studije glume na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Trenutno pohađa magistarske studije iz režije na Teatralnom institutu "Boris Šukina" pri Pozorištu Jevgenija Vahtangova u Moskvi. 




Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: