Nasljeđe, stradanje i savremeni umjetnički trenutak Kosova i Metohije | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Nasljeđe, stradanje i savremeni umjetnički trenutak Kosova i Metohije

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Narodna biblioteka Trebinje | Datum:02.11.2019.

U Narodnoj biblioteci Trebinje danas je održana tribina na temu „Nasljeđe, stradanje i savremeni umjetnički trenutak Kosova i Metohije“ na kojoj je govorio Živojin Rakočević, novinar i pjesnik iz Gračanice.

On je kazao da se tribina održava u okviru Dučićevih susreta, jednog od najvažnijih događaja za naš osjećaj pripadnosti kulturi i duhovnosti kao i da je potpuno logično da se danas govori o Kosovu i Metohiji.

„Dovoljno je samo baciti pogled prema Gračanici gdje je Jovan Dučić sahranjen i gdje pripada - i to je taj naš kulturni model u kom je Dučić funkcionisao i u kome smo mi doživjeli kulturna i duhovna ostvarenja. Tako da danas razgovaramo o nasljeđu, stradanju i savremenom stvaranju na Kosovu i Metohiji jer mi tamo imamo jedno čitavo blago zrele civilizacije, kulture i duhovnosti“, objašnjava Rakočević.

Kaže da je to blago koje živi i ima svoj uticaj.

„Kada vi pitate koji je to uticaj, onda je dovoljno da iz svog grada samo pogledate iznad sebe i vidite da se iznad nas i vas u svakom smislu nalazi jedan oblik Kosova - kao što je Hercegovačka Gračanica i Dučićeva poezija i naša ukupna pripadnost kulturi i tom modelu, koji je svoj zenit dostigao upravo u stvaralaštvu Kosova i Metohije, u arhitekturi, freskama, knjigama, načinu života i poimanju svijeta“, dodao je Rakočević.

Milosava Supić Vuković, direktor Narodne biblioteke Trebinje je istakla da je pjesnik i novinar Rakočević dobio mnogobrojne nagrade za svoju poeziju ali i za istraživačko novinarstvo, za hrabrost u izvještavanju o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji.

„Tribina je posjećena i prisutni su iz prve ruke imali priliku da čuju kakvo je to pravo stanje na Kosovu i Metohiji“, zaključila je ona.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: