'Zadužbina Knez Miroslav Humski' iz Trebinja predstavila svoja izdanja na sajmu knjiga u Beogradu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

'Zadužbina Knez Miroslav Humski' iz Trebinja predstavila svoja izdanja na sajmu knjiga u Beogradu

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:04.11.2019.

Na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, koji se održao od 21. do 27. oktobra 2019.  „Zadužbina Knez Miroslav Humski“ iz Trebinja prvi put se predstavila čitalačkoj publici i promovisala svoja izdanja. "Zadužbina Knez Miroslav Humski" učestvovala je u zvaničnom programu promocija, koje je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Promocije na kojima su predstavljena izdanja Zadužbine Knez Miroslav Humski održane su u subotu, 26. novembra 2019. godine. Knjige Zadužbine predstavljene su na platou Beogradskog sajma knjiga u 14.00 časova i na štandu Republike Srpske u 17.00 časova. Predstavljene knjige, Zadužbina Knez Miroslav Humski štampala je povodom 800. godina od samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve i 800. godina od osnivanja Eparhije Humske.

Na promociji koja je održana u 14.00 časova na platou Beogradskog sajma, predstavljene su knjige koje su objavljene uz podršku Republičkog sekretarijata za vjere Vlade Republike Srpske. Prisutnima se obratio Dragan Davidović, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Republike Srpske. Prvo je predstavljeno izdanje Zadužbine "Knjiga o stećku" autora dr Gorana Komara. O "Knjizi o stećku" najprije su govorili prof. dr Darko Đogo i mr Željko Vujadinović. Promoventi su govorili o važnosti napora da se naši narodni spomenici evidentiraju i rastumače i o dilemama u nauci u pogledu pripadnosti masivnih grobnih spomenika srednjeg vijeka. Autor Goran Komar je u svom predavanju pomenuo niz spomenika sa ćiriličkim natpisima nastalih između 13. i 16. vijeka koji pripadaju pravoslavnom sveštenstvu (oko dvanaest) podvlačeći činjenicu da spomenici nisu odabrani samo po kriterijumu pripadnosti "popovima" ili "kaluđerima", već i slijedeći želju da se pokaže njihov raspored u prostoru. Dakle, od obale mora do Podromanije, a zatim, na istok, do Pive. Autor je postavio pitanje i o crkvenoj pripadnosti ovih grobnih spomenika, iznoseći tezu da spomenici ličnosti koje se označavaju kao "popovi", "kaluđeri" i "kaluđerice" ne mogu pripadati jeretičkim organizacijama stare Bosne, a takođe ni Crkvi Bosne, jer se njeno sveštenstvo drugačije tituliše. Istakao je da svakako prihvata tvrdnju o prisustvu jeretika u Bosni u periodu kada se grade stećci, ali da ne prihvata intenciju ili stavove da se takve pojave posmatraju kao značajne ili dominantne u vjerskom životu Bosne. Konačno, autor je govorio o svom pogledu na genezu spomenika tipa visokog sanduka koji opredjeljuje 15. vijeku. Na istom mjestu, odmah nakon promocije naše knjige, usljedila je promocija knjige "Sveti Sava Apostol Srba" autora dr Andreja Vujnovića. O tom značajnom naslovu govorili su prof. dr Dragan Vojvodić i prof. dr Smilja Marjanović-Dušanić. Ukupno vrijeme predviđeno za promociju oba naslova bilo je 60 minuta.

U nastavku, članovi Zadužbine imali su priliku čuti izlaganja pomenutih uvaženih profesora Beogradskog univerziteta, koji su govorili o drugom naslovu koji je predstavljan tom prilikom, na istom mjestu.

Uslijedila je pauza za ručak na kojem je naš domaćin g. Dragan Davidović u prisustvu uvaženih profesora potencirao nekoliko ključnih tema iz naše nacionalne istorije i kulture, vezanih za kulturno-istorijski prostor Republike Srpske.

U 17. časova, na promotivnom štandu Predstavništva Republike Srpske, uslijedila je promocija izdanja Zadužbine:

Ruskova knjiga
Knjiga o stećku
Srednjovjekovni spomenici Čajniča
Opšti list Tvrdoško-savinski


Tada je predstavljena i knjiga "Ćirilički spomenici Glamočkog polja" autora Gorana Komara i mr Siniše Šolaka čiji su izdavači Univerzitet u Banjoj Luci - Filološki fakultet i Zavičajno udruženje "Glamočko kolo" Banjaluka.

O Zadužbini, njenom stvaranju i ciljevima, govorio je Milan Putica, a knjige je predstavio Goran Komar.

Interesovanje za izdanja "Zadužbine Knez Miroslav Humski" iz Trebinja, bilo je veliko, što je potvrdio i veliki broj zainteresovanih slušalaca na oba naša predavanja. Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji pružilo nam je veliku podršku i ponudilo saradnju za buduće aktivnosti Zadužbine u Beogradu i Srbiji. Predstavnici Zadužbine ostvarili su važne kontakte sa najvećim izdavačkim kućama u Srbiji ("Vulkan" "Laguna" "Katena Mundi") kao i sa knjižarama i istraživačima iz Republike Srpske.

Predstavljanjem na 64. Međunarodnom Beogradskom sajmu knjiga, Zadužbina Knez Miroslav Humski iz Trebinja napravila je veliki iskorak u svom radu, uspješno predstavljajući svoja izdanja na najvećem i najprestižnijem sajmu knjiga u ovom dijelu Evrope. Poseban značaj Zadužbina je ostvarila učešćem u programu promocija u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji. Posebnu zahvalnost Zadužbina duguje Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji, i direktoru Republičkog sekretarijata za vjere Republike Srpske, g. Draganu Davidoviću.

 

O "ZADUŽBINI KNEZ MIROSLAV HUMSKI" - TREBINJE

Zadužbina Knez Miroslav Humski osnovana je 2017. godine u Trebinju, sa namjerom da čuva, sakuplja, istražuje i publikuje istorijsku građu o srpskim ćiriličkim spomenicima i srpskoj istoriji na području Trebinja, ali i šire. Od osnivanja do danas, Zadužbina je izdala više knjiga čiji je sadržaj autentičan, i nije bio poznat javnosti. Teme koje su u knjigama obrađivane odnose se na naše manastire, stare srednjovjekovne spomenike, ćiriličko pismo... Zadužbina okuplja oko 25. članova koji od svojih mjesečnih primanja odvajaju dio novca, kojim se štampaju nove knjige. Zadužbina planira da u narednom periodu napravi digitalnu biblioteku, u kojoj će biti objedinjena ćirilička arhivska građa najvećih arhiva iz okruženja, što će omogućiti budućim istraživačima lakši i jednostavniji pristup ovoj istorijskoj građi. Zadužbina nastoji da kroz objavljivanje nove i nepoznate istorijske građe, na što bolji način da svoj doprinos u predstavljanju našeg grada - Trebinja.
Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: