TOKSINI otvorili 14. Dane malih stvari | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

TOKSINI otvorili 14. Dane malih stvari

Izvor: Radio Trebinje | Datum:07.11.2019.

Predstavom „Toksini“, u izvođenju glumaca Senada Milanovića i Željka Miloševića, večeras je u Trebinju počeo 14. interdisciplinarni fest „Dani malih stvari“.

Komad savremenog poljskog autora Kžištofa Bižoa režirao je doajen srpskog pozorišnog stvaralaštva Ivan Tomašević.

Predstava je rađena u koprodukciji Kulturne scene „Male stvari“ iz Trebinja, Narodnog pozorišta Republike Srpske, Gradskog pozorišta Trebinje i Teatra FEDRA Bugojno.

Drama u pet različitih priča - sa snažnim crnohumornim, dramskih i tragičkim akcentom – svjedočanstvo je o našoj „toksičnoj“ stvarnosti, u kojem izopačenost postaje standard a ljudi bivaju lišeni osjećaja za dobro, ljubav, empatiju, požrtvovanje, za lijepo i moralno.

Nakon niza gostovanja u zemljama regiona, predstava je ponovo pred trebinjskom publikom, gdje je premijera bila u aprilu ove godine.

Direktor festivala Željko Milošević za Radio Trebinje kaže da jedini profesionalni festival u ovom dijelu Srpske, sa skoro decenijom i po tradicije, zaslužuje da ima svoje mjesto pod suncem, te da uprkos umoru od borbe sa vjetrenjačama festival opstaje zahvaljujući entuzijazmu koji već graniči sa ludilom.

„Čista obraza možemo da se osvrnemo iza sebe i punih usta da kažemo – da su mnogo velikih stvari 'Male stvari' uradile za ovaj grad i Hercegovinu. Ponosni smo na sjajne predstave iz regiona koje smo dovodili u naš grad i na izuzetne umjetnike koji su nastupali na našim daskama“, kazao je Milošević.

On je kazao da će ovogodišnja smotra profesionalnih predstava malih formi regiona ljubiteljima teatra ponuditi četiri pozorišna ostvarenja, podsjetivši da je praktično riječ o nastavku 14. Dana malih stvari, koje su počele početkom juna, kada je održan višednevni uvodni program festa.

Sutra veče, na sceni Kulturnog centra biće izvedeno ostvarenje „Aj, Karmela“, diplomska predstava mladih glumaca - našeg sugrađanina Jovana Jovanovića i Mione Marković sa Fakulteta dramskih umetnosti Beograd.

Pretposljednjeg dana festivala, u petak, 8. novembra na programu je komedija „Taksimetar“, Teatra Zenica. Festival, u subotu, 9. novembra zatvara pozorišna predstava „Iskušenje“, Scene Maska iz Šapca.

Sve predstave počinju u 20 časova.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: