Dodjelom stipendija i otvaranjem ‘Prosvjetine škole’ zatvorene 100. Šantićeve večeri poezije | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Dodjelom stipendija i otvaranjem ‘Prosvjetine škole’ zatvorene 100. Šantićeve večeri poezije

Izvor: TOP PORTAL | Datum:07.11.2019.

Jubilarne 100. Šantićeve večeri poezije zatvorene su sinoć u Mostaru dodjelom Prosvjetine stipendije „Vladimir Ćorović“ i otvaranjem „Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture“.

Predsjednica Organizacionog odbora 100. Šantićevih večeri poezije Sanja Bjelica Šagovnović naglasila je da je Organizacioni odbor prezadovoljan kako je manifestacija protekla i kakve je odjeke i reakcije imala ne samo u BiH, već i u regionu.

On je dodala je da u mjesec dana, od 6. oktobra do 6. novembra, održano petnaest programa i to su svakom dijelu Mostara, a po jednu veče i u Nevesinju i Banjoj Luci.

“Mislim da su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) „Prosvjeta“ i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo „Gusle“ na dostojanstven način obilježili ovaj veliki jubilej i vratili srpsku kulturu u Mostaru na mjesto koje zaslužuje“, naglasila je Bjelica Šagovnović.

Ona je istakla da se “Šantićevim večerima poezije“ na dostojanstven način proslavljala lik i djelo velikog pjesnika, ali da je ova manifestacija postala i mjesto susreta.

“Poslali smo pozitivne poruke iz Mostara kroz saradnju s prijateljskim društvima i institucijama. Moram podsjetiti kako smo dio programa organizovali s drugim institucijama kulture poput predstave koju smo radili s tri teatarske kuće iz Mostara i Banje Luke, zatim izložbe koje smo organizovali s Hrvatskim domom herceg Stjepana Kosača, Centrom za kulturu i slično, jednu veče program su priredili gimnazijalci Mostara i učenici Koledža ujedinjenog svijeta. Sklopljena su prijateljstva među umjetnicima, među institucijama“, navela je Bjelica Šagovnović.

Dodala je da je kroz manifestaciju prošlo na desetine umjetnika iz više gradova BiH i regije, te na stotine posjetilaca što organizatore čini srećnim i ponosnim.

Ona je naglasila da nije bilo ljepšeg načina da se manifestacija zatvori, već dodjelom 75 stipendija za učenike osnovnih i srednjih škola, te studente iz Hercegovine. Dodala je da su novac za stipendije prikupili Mostarci i Hercegovci rasuti širom svijeta koji su željeli stipendirati nadarenu djecu Hercegovine, te da je inicijator i osnivač Prosvjetine stipendije “Vladimir Ćorović“ uspješni biznismen iz Londona Slavko Andrejević, čiji su porodični korijeni iz Mostara.

Na zatvaranju “Šantićevih večeri poezije“ otvorena je „Prosvjetina škola srpskog jezika, istorije i kulture“.

Bjelica Šagovnović je podsjetila da se radi o dopunskoj nastavi koju SPKD “Prosvjeta“ organizuje za djecu koja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) ne mogu pohađati nastavu na maternjem jeziku.

“To je mjesto gdje se djeca mogu susresti, naučiti svoj jezik, pismo i kulturu, odnosno ono što im nije omogućeno u obrazovnom sistemu HNK gdje se nažalost ne pohađa nastava na srpskom jeziku“, navela je Bjelica Šagovnović.

U toku programa koji su pripremili učenici “Prosvjetine škole“, koordinator za “Prosvjetinu školu“ sveštenik Duško Kojić predstavio je ciljeve i sistem rada, kao i nastavno osoblje.

Sveštenik Radivoje Krulj, koji je jedan od najzaslužnijih za program stipendiranja, stipendistima je poručio da ostanu istrajni u sticanju novih znanja, obrazovanju i usavršavanju, jer je znanje i obrazovanje jedni način da narodi , posebno tamo gdje su u manjini, ostanu i opstanu.

Članovi Upravnog odbora “Prosvjete“ na kraju večeri podijelili su stipendije.

Tokom trajanja manifestacije održano je više pjesničkih večeri, predstavljanja knjiga, izložbi, napravljena je predstava o Šantiću pod nazivom “Što te nema“, te izdata monografija “100 Šantićevih večeri“. Manifestacija je održana pod generalnim pokroviteljstvom srpskog člana Predsjedništva BiH.



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: