U Domu kulture predstavljena Monografija Nevesinja | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Domu kulture predstavljena Monografija Nevesinja

Izvor: RADIO NEVESINJE | Datum:08.11.2019.

U okviru Mitrovdanskih svečanosti sinoć je u Domu kulture predstavljena Monografija Nevesinja – knjiga koja daje sveobuhvatan prikaz nevesinjske istorije, duhovnosti, kulture, živopisne prirode, privrednih i turističkih potencijala i sporta. Putovanje kroz nevesinjski vremeplov praćeno je raznim zanimljivostima, dokumentima, fotografijama i drugim sekvencama koje pružaju priliku čitaocima da proniknu u prošlost, bolje sagledaju sadašnjost i upoznaju se sa vizijom budućnosti.

Inicijativu za zahtjevan i ozbiljan posao pisanja monografije pokrenuli su Opština Nevesinje i Udruženje Nevesinjaca u Beogradu i za relativno kratko vrijeme nastala je publikacija koja će kod Nevesinjaca buditi uspomene na zavičaj i doprinositi afirmaciji naše opštine.

Glavni i odgovorni urednik Svetko Kovač za Monografiju je rekao da je izuzetan projekat koji je plod odgovornog rada odabrane grupe autora koji su istinski željeli da naprave lijepu knjigu.

– Smatramo da smo uradili kvalitetnu publikaciju, ali konačan sud prepuštamo čitaocima – rekao je Kovač.

Recenzent dr Draga Mastilović rekao je da je osjećanje zavičajne obaveze i potreba racionalnog i u mnogim elementima naučnog sagledavanja istoriografskih, demografskih, prirodnih i kulturoloških osobenosti rodnog kraja naveli Nevesinjce da učine poštovanja dostojan napor da se jednom monografijom oduže svom rodnom kraju.

– Kao rezultat tog istraživačkog i spisateljskog napora pažljivo odabrane grupe autora pojavila se ova knjiga koja je čitalačkoj publici predočena kao jedna dobro struktuirana cjelina logično hronološki i tematski postavljena –dodao je Mastilović.

Član Autorskog tima Božidar Bjelica Japan naglasio je da Monografija nije nastala samo iz puke želje, nego zato što je ovo opština koja ima šta da kaže o sebi

– Potrudili smo se da kažemo istinu, s obzirom da danas mnogi hoće da izmijene prošlost i mislim da smo to uspjeli da uradimo lijepim narodskim jezikom koji razumiju i radnici i akademici ̶ istakao je Bjelica.

Član Autorskog tima dr Milovan Pecelj rekao je da ova Monografija pokazuje da Nevesinje nije izazivalo samo pažnju vojnih, političkih i strateških sila, nego je dalo doprinos svijetu nauke.

Predsjednik Redakcijskog odbora Milenko Avdalović zahvalio se svim autorima na predanom radu u toku proteklih godinu dana. Smatra da je izdavanjem Monografije u godini velikih jubileja Nevesinja postignut osnovni cilj da se na jedno mjesto sabere sve ono najznačajnije o ovom mjestu od 1219. godine kada se prvi put pominje u Ljetopisu Pećke patrijaršije, pa sve do danas.

Promociji je prisustvovao predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir Kostić iskazujući tako podršku ljudima koji su među korice udjenuli vrijedan pisani i foto materijal o Nevesinju.

On je rekao da "nema nikoga u srpskom rodu ko ne zna za Nevesinje, a ovom knjigom ovaj kraj dobija ličnu kartu za sutra".

U muzičkom dijelu programa nastupili su učenici i profesori Muzičke škole „Sveti Roman Melod“ i članice Etno grupe „Simonida".



Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: