AJ KARMELA ispraćena ovacijama | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

AJ KARMELA ispraćena ovacijama

Datum:08.11.2019.

Druge večeri 14. Dana malih stvari na sceni Kulturnog centra izvedena je predstava „Aj, Karmela“, diplomski rad mladih glumaca - našeg sugrađanina Jovana Jovanovića i Mione Marković na Fakultetu dramskih umetnosti Beograd.

Trebinjska publika u prepunoj pozorišnoj dvorani burnim aplauzima ispratila je kreacije glumačkog dua i njihovu autorsku inscenaciju poznatog komada španskog pisca i reditelja Hozea Sančiza Sinistera.

 

Priča o životnim saputnicima i putujućim glumcima Karmeli i Paulinu - koji tokom Španskog građanskog rata zalutaju na teritoriju frankista, pa bivaju primorani da odigraju predstavu za vojnike i zarobljenike koji će sutradan biti streljani – progovara o moralnim načelima u životu i umjetnosti, našim željama, idealima i vrijednostima, te surovoj zbilji koja ih stavlja na ispit.

„Na prvo čitanje nam se ovaj tekst dopao zato što govori o malim ljudima, koji žele da žive svoje male snove. Ovaj komad je za glumca veliki izazov, ali Miona i ja se kao i uvijek lijepo igramo, probamo, jako nam je lijepo na sceni, a večeras je bilo zaista impresivno – možda i najljepše veče od kada se bavim glumom“, kaže za Radio Trebinje Jovan Jovanović, dodajući da mu je srce puno zbog reakcije publike u njegovom rodnom gradu.

 

Iako riječ o zahtjevom komadu – pisanom praktično za dva glumca, Miona Marković kaže da u Jovana ima „potpuno povjerenje da će sve da ide kako treba“.

Predstava zaoštava i pitanje umjetnikovog izbora, njegovih šansi da ostane slobodan i svoj i da se odupre opštoj komercijalizaciji – pri čemu odgovor, potvrđuju mladi glumci, nikada nije jednostavan.

„I nas dvoje smo bili u sličnim dilemama - da li nešto prihvatiti ili ne. Treba da se držiš nekog svog ličnog osjećaja, šta ti srce kaže - a to je često najteže. Uvijek postoji - za i protiv. Paulino je u predstavi želio da preživi i pitanje je - ko je od njih dvoje u pravu“, ističe mlada glumica, koja je kao Karmela u predstavi izabrala slobodu, dostojanstvo - i smrt.

Jovan i Miona kupili su autorska prava da predstavu „Aj, Karmela“ izvode širom regiona, a igranje u Trebinju, do sada četvrto, i reakcije ovdašnje publike, ohrabrenje su da u izboru nisu pogriješili.

„Kao i Karmela i Paulino. Samo sa dva kofera i u svijet. To je naš san. Želimo da živimo neku njihovu priču...“, kaže nam Jovan.Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: